Eli Iserbyt voelt dat er iets aan het veranderen is: “Nieuwe Wereldbeker moet cross olympisch maken”

 

 ©  BELGA

Zaterdag een manche van de Superprestige of de X2O-Trofee , zondag een wedstrijd voor de Wereldbeker. Wat u dit weekend zag, krijgt u voortaan elke week. Zonder de zaterdagwedstrijden tot B-crossen te devalueren geeft Eli Iserbyt, die zaterdag de beste was in de Superprestige-cross van Ruddervoorde, toe dat de zondagcrossen de komende maanden wel systematisch belangrijker zullen zijn.

De nieuwe Wereldbeker, hoopt hij, moet het veldrijden een nieuw elan geven. “Ik vergelijk het met het mountainbiken. Daar circuleert veel minder geld dan in de cross, maar in het mountainbiken is die Wereldbeker zo’n referentie dat het van de sport een olympische sport heeft gemaakt. Ik hoop dat de nieuwe Wereldbeker diezelfde rol kan spelen in het veldrijden.” $

Wishful thinking of bestaan daar concrete plannen voor? Iserbyt ziet alvast een positief signaal. “Iedereen zou zich moeten afvragen waarom we anders straks een wereldbekermanche krijgen in Val di Sole (op 12 dec, red.)”, oppert hij. “Als veldrijden ooit olympisch wil worden, zal het in de sneeuw en op de Winterspelen zijn. Dan is het toch op zijn minst opvallend te noemen dat we net nu naar Val di Sole (een wintersportgebied, red.) gaan. Vooral omdat niet veel organisatoren zich doorgaans aan een cross in de sneeuw wagen. Het zegt iets over de richting die ze met de cross in willen slaan. Je voelt dat er iets aan het veranderen is.”(wvo)

Meer over Wereldbeker Veldrijden