Schrijnende taferelen: daklozen slapen onder de stadshal, midden in Gent

 

 ©  Dieter Lapauw

GENT -

Een groep daklozen slaapt al een week onder de luifel van het gesloten café onder de stadshal, midden in het hart van Gent.

Bert Staes

Matrassen, dekens, stukken karton, slaapzakken, … Onder een luifel tussen het belfort en de stadshal kampeert al meer dan een week een groep daklozen. Ze vonden beschutting tegen de regen en wind voor de gesloten deuren van het Belfortcafé, de brasserie net onder de stadshal. Die is al maanden dicht.

Het zijn schrijnende beelden, midden in het historische hart van Gent en op nog geen honderd meter van het stadhuis. “Teleurstellend en onmenselijk”, zegt Dieter Lapauw, een Gentenaar die de beelden nam. Gent heeft een uitgebreid opvangsysteem, maar dat blijkt niet altijd voldoende.

 

 ©  Dieter Lapauw

De groep daklozen onder de stadshal groeit stilletjes aan. “De daklozenproblematiek wordt dan ook alleen maar groter in Gent”, zegt Lapauw. “Een wetenschappelijke telling toonde dit jaar dat er 2.000 mensen dakloos zijn in Gent, onder wie zo’n 400 kinderen. Voor een groeiende groep mensen wordt het hoe langer, hoe moeilijker om hier te wonen.”

Rudy Coddens (Vooruit), schepen van Armoedebestrijding, zegt dat de mensen die onder de luifel slapen in de nachtopvang terecht kunnen. “Er is plaats in de nachtopvang, we hebben deze mensen daar naartoe geleid. Maar niet iedereen wil in de nachtopvang verblijven. Dat is problematisch, maar onze straathoekwerkers, dienst Outreachend Werken en buurtstewards zijn in gesprek met die mensen. Er moet iets aan gedaan worden.”

LEES OOK. Telling legt bloot: liefst vierhonderd Gentse kinderen hebben geen thuis

 

 ©  bst

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio