Mondmaskerplicht en Covid Safe Ticket: hier wacht men niet op het Overlegcomité en worden alweer coronamaatregelen ingevoerd

 

 ©  DVH

Het Overlegcomité komt dinsdagnamiddag samen. Maar niet iedereen wil daarop wachten: nu de coronacijfers sterk stijgen, worden her en der op eigen initiatief al maatregelen te nemen. Met name in verschillende scholen is de mondmaskerplicht alweer ingevoerd, en in Vilvoorde wordt het Covid Safe Ticket verplicht.

jvh

UGent

Aan de UGent geldt de mondmaskerplicht al sinds maandag. Studenten moeten in alle auditoria, les- en practicumlokalen een mondmasker dragen, ongeacht de luchtkwaliteit of de mogelijkheid om afstand te houden van elkaar. Lesgevers mogen tijdens onderwijsactiviteiten enkel het mondmasker afzetten als ze minstens 1,5 meter afstand kunnen houden. De mondmaskerplicht is ook van kracht in gangen, trappen en liften. Ze geldt ook in cafetaria en studentenrestaurants, behalve tijdens het eten of drinken.

LEES OOK. Na één maand ‘totale vrijheid’ gaat Overlegcomité weer op de rem staan: deze maatregelen moeten vierde golf helpen indijken (+)

“De stijgende coronacijfers tonen aan dat de pandemie nog niet voorbij is en dat we alert moeten blijven”, argumenteert rector Rik Van de Walle. “Door weer wat vaker een mondmasker te dragen, kunnen we hopelijk de nood aan strengere maatregelen (helpen) voorkomen.” Vooral de stijging van de belangrijkste corona-indicatoren “dwingen ons tot een nieuwe risicoanalyse”, luidt het nog.

 

 ©  DVH

UAntwerpen

Aan de UAntwerpen volgde men snel het voorbeeld van hun Gentse collega’s: ook daar geldt al sinds maandag een mondmaskerplicht. “Het mondmasker is bij de UAntwerpen nooit weggeweest: je moest het dragen, tenzij je neerzat en anderhalve meter afstand van anderen kon bewaren. Die uitzondering vervalt nu, al beseffen we dat niet alle studenten het leuk zullen vinden”, zegt woordvoerder Peter De Meyer. “Maar als we met deze vrij eenvoudige maatregel het contactonderwijs kunnen redden, dan is het een kleine moeite.”

LEES OOK. Het hoeft (nog) niet, maar er duiken weer meer mondmaskers op in de winkelstraten: deze shoppers spelen op ‘safe’ (+)

Scholen in Kortrijk

Ook de Rhizoscholen in Kortrijk vragen hun leerlingen en leerkrachten al om het mondmasker weer op te zetten, net als de Kortrijkse hogeschool Howest. “Niet iedereen is voorstander, maar het is in het belang van eenieder”, zegt algemeen directeur Nancy Dedeurwaerder van de Rhizoscholen. “Het aantal besmettingen loopt verder op. Wij hebben niet gewacht op de politiek. We hebben 103 leerlingen in quarantaine en een twintigtal leerkrachten. Door het mondmasker op te zetten, beperken we de risico’s. Volgende week is er vakantie. Daarna bekijken we hoe alles evolueert. Er is voor alle duidelijkheid geen uitbraak in onze school. Wij willen enkel dat onze leerlingen zo normaal mogelijk les kunnen krijgen.”

 

Eeklo

Het stadsbestuur van Eeklo voert eveneens opnieuw een mondmaskerplicht in, voor alle indoor evenementen en in stadsgebouwen. In winkels en horecazaken wordt het mondmasker “sterk geadviseerd”. De Oost-Vlaamse stad telde vorige week 52 besmettingen, maar burgemeester Luc Vandevelde wil met een reeks maatregelen een nieuwe uitbraak verhinderen en wacht niet op instructies van het Overlegcomité. Het stadspersoneel moet ook opnieuw overschakelen naar digitale vergaderingen.

Vilvoorde

In Vilvoorde voert burgemeester Hans Bonte (Vooruit) na veel vijven en zessen dan weer de verplichting in om een coronapas voor te leggen in fitnesscentra. Bonte wil daarmee vermijden dat ongevaccineerde Brusselaars (waar de vaccinatiegraad merkelijk lager is dan in Vlaanderen) massaal naar de Brusselse rand trekken om te fitnessen.

LEES OOK. Vilvoorde voert Covid Safe Ticket in voor fitnesscentra

Hans Bonte 

Hans Bonte ©  Kristof Vadino

Hoofdpunten

Keuze van de redactie