De Wever fel na Overlegcomité: “Het Vlaams niveau wordt bij de bok gezet, wij spelen zonder kaarten in deze crisis”

 

 ©  Jan Van der Perre

Bart De Wever is fel voor de beslissingen die dinsdagavond door het Overlegcomité genomen zijn. “Als niemand erin gelooft, waarom doen we het dan”, zegt de N-VA-voorzitter over het Covid Safe Ticket.

Guy Stevens

“De pandemiewet zet de democratie buitenspel en dan heeft de federale regering alle macht”, dat heeft N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever gezegd in Terzake als reactie op de kritiek dat N-VA te weinig van zich afgebeten heeft tijdens het Overlegcomité. “Een van de machten die zij heeft is die mondmaskerplicht opleggen. Op het Overlegcomité was het heel eenvoudig: of u slikt CST voor de horeca - wat wij niet goed vinden - of we gaan mondmaskerplicht in hele horeca opleggen. Op dat moment moet je het minste van twee kwaden kiezen.”

De handen van N-VA zijn honderd procent gebonden binnen dat Overlegcomité, zegt De Wever. “Het is de rode draad van de hele crisis. Het Vlaams niveau wordt bij de bok gezet. Je hebt dan niet veel in de pap te brokken. Het is constant schade beperken. Maar natuurlijk moeten er wel maatregelen genomen worden om de circulatie van het virus tegen te gaan.” Hij noemt Vlaams minister-president en partijgenoot Jan Jambon een heel sterk politicus, “maar hij speelt in deze crisis zonder kaarten”.

“Het Vlaamse niveau moest één ding doen en dat was zijn bevolking vaccineren. Dat hebben wij schitterend gedaan, met 92 procent”, zei De Wever. “Als een regio 10 procent bezetting heeft op intensieve zorgen en Wallonië heeft 15 procent en Brussel 25 procent. Waar ga je dan verstrengen? Voor de Vivaldi-club is dat in Vlaanderen.” Voor De Wever had er dus vooral in de andere twee gewesten moeten worden ingegrepen. “Je zou toch mogen verwachten dat als de beste leerling een tandje bijsteekt, de allerslechtste leerling dat zeker zou moeten doen. Maar er gebeurt gewoon nooit iets.”

Waarom hij het Covid Safe Ticket geen goed idee vindt? “Het geeft een vals gevoel van veiligheid. Zodra je gescand bent, houden mensen zich nergens meer aan. We zijn er niet volledig tegen, hoor, we passen het al toe voor evenementen indoor. Maar kijk hoe het verloopt op het terrein. De realiteit is anders dan wat het hoort te zijn. Als ik u twee jaar geleden had gezegd dat u zou wakker worden in een land waarin een ober of een jobstudent uw QR-code en identiteitskaart moet zien voor u een koffie krijgt, had u mij met hoongelach uit de studio gegooid. Maar vandaag vinden we dat allemaal een goed idee want we zijn allemaal geprikt. Zo eenvoudig werkt het niet. Maar men zet er wel een hele sector mee op stelten. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die echt gelooft in dat CST. Als niemand erin gelooft, waarom doen we het dan? Om de vaccinatiegraad te verhogen? Wie nu niet gevaccineerd is, gaat het echt niet meer doen.”

Wat hij dan zelf zou doen? “Zorgen dat het zorgpersoneel een derde prik krijgt, dat kwetsbaren beter beschermd zijn.”

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie