O3 Shift bouwt enkel nog CO₂-neutrale projecten en primeur is voor Lier

Het team achter O3 Shift op het terras van het nieuwe project.  © Filip Spoelders

Lier, Westerlo -

Het nieuwe vastgoedbedrijf O3 Shift uit Westerlo gaat enkel en alleen nog CO₂-neutrale gebouwen oprichten. Het voegt hiervoor de expertise van vier bedrijven samen. Het eerste project waarin alle innovaties van het bedrijf bij elkaar komen, is in opbouw aan de Bollaarstraat in Lier.

Filip Spoelders

De vier bedrijven die elkaar gevonden hebben, zijn Thys Bouwprojecten, SEDS, O3 Development en CLT-S. Samen nemen ze de investering, het ontwerp, de bouw en het beheer van hun gebouwen in België en Nederland op zich als O3 Shift.

Gedelegeerd bestuurder Dirk Thys schetst het opzet. “De bouwsector en de gebouwen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 47% van de CO₂-uitstoot. Dit aandeel bestaat voor 11% uit de constructies met beton en staal en voor 35% uit de energie en het onderhoud van de gebouwen. Met onze aanpak brengen wij de uitstoot terug naar nul of een CO₂-neutrale bouw.”

Op de werf van 71 nieuwbouwappartementen aan de Lierse Bollaarstraat wordt dus niet met beton en staal gewerkt, maar met hout van snelgroeiende sparren. “Voor de dragende constructies gebruiken wij Cross Laminated Timber of CLT uit duurzaam beheerde bossen. Dit zijn planken die gekruist met elkaar worden verlijmd. We kunnen ze zo dik maken als we wensen. Het hout neemt CO₂ op en houdt ook vast waardoor het CO₂-negatief materiaal is.”

Bouwen met het systeem van CLT of de houten draagconstructies. © RR

De verschillende onderdelen worden in fabrieken in Oostenrijk, Zweden en volgend jaar ook Tsjechië op maat gezaagd en gefreesd. Openingen voor ramen, deuren tot zelfs de gaten voor leidingen en elektriciteit zijn reeds aanwezig in het hout wanneer het op de werf aankomt. “Met onze digitale toepassingen kunnen we tot op de millimeter juist bouwen. Wanneer het ontwerp klaar is, nemen wij de fabrieken in het buitenland van hieruit over om het snijwerk te doen. We werken met teams van vier personen op een werf om alle CLT te monteren. Dit biedt eveneens een oplossing voor het gebrek aan werkkrachten. Daarnaast werken we sneller dan de klassieke werven. Tien weken geleden was het eerste appartementsgebouw in Lier nog een kelder met een betonplaat, nu kunnen we de keukens gaan installeren.”

Op tien weken stond het eerste gebouw recht. © RR

Naast de nauwkeurige ontwerpen en het CLT is er met SEDS een derde innovatie. “SEDS is een eigen systeem voor centrale verwarming en warm water dat we gepatenteerd hebben. Het kan op alle energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtebronnen functioneren. Het gebruikt op ieder moment steeds de meest interessante bron. Zo wordt zonne-energie gebruikt wanneer de zon het meeste schijnt. Levert die onvoldoende stroom, dan schakelen we over op andere energiebronnen zoals warmtepompen. Het SEDS-systeem werkt ook als een flexibele warmtebatterij. Wanneer er een overschot is aan energie, dan wordt deze energie opgeslagen onder de vorm van sanitair warm water tot wanneer de bewoner warm water nodig heeft.”

Zonnepanelen mogen natuurlijk niet ontbreken. © RR

O3 Shift gaat zijn appartementen verhuren en wordt beheerder. De 71 appartementen zullen tegen de zomer van 2022 helemaal klaar zijn. De huurprijzen variëren van 660 tot 1.275 euro per maand. “Marktconforme prijzen terwijl de huurders hun energiekosten vaststaan”, besluit Thys.

Tegen de zomer van 2022 is het hele project klaar. © RR

De huurders komen in een CO²-neutrale woonst terecht. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus