Cinema Sphinx maar net gered van projectontwikkelaars: “Beklonken met een filmrol”

Urbain Bultinck gefet een filmrol aan de nieuwe eigenaars van de Sphinx ©  IF

Gent -

Met de verkoop van de Sphinx aan het cinefiele miljonairskoppel Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert is vermeden dat projectontwikkelaars het pand in het centrum van Gent kochten. De symbolische overdracht met een filmrol dateert al van tijdens het Gentse filmfestival.

Sander Luyten

Deze week raakte bekend dat het miljonairskoppel Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert uit Sint-Amandsberg het gebouw van cinema Sphinx heeft gekocht. De twee cinefielen verzekerden dat de cinema de komende jaren blijft bestaan en dat er zelfs in wordt geïnvesteerd.

De symbolische overdracht van het bekende pand, dat in handen was van de familie Bultinck, dateert al van tijdens het filmfestival. Tere ere van de 85ste verjaardag van Urbain Bultinck werd toen in de Sphinx een kleine bijeenkomst georganiseerd. “Uit zijn handen kregen de nieuwe eigenaars een filmrol”, zegt advocate Eva Vanhaelst in naam van de familie Bultinck.

Projectontwikkelaars

De gebouwen van de Sphinx Cinema zijn sinds de jaren ‘70 eigendom van de familie Bultinck uit Evergem. Midden jaren ’80 nam de familie Bultinck de uitbating van de cinema over. Tien jaar later kwam die in handen van één van de werknemers, Patrick De Boes.

“Door de familie Bultinck werd in 2021 de moeilijke beslissing genomen om de Sphinx Cinema te koop te stellen”, zegt advocate Vanhaelst. “In eerste instantie was er voornamelijk interesse door projectontwikkelaars, wat het einde van de Sphinx Cinema zou betekenen. In de zomer leerden Bruno Lowagie en Ingeborg Willaert over de verkoop en kwam het dossier in en stroomversnelling.”