Van pizzaoven tot indoor circustent: cultuursector heeft wilde plannen met Arsenaalsite: “Hebben al 300.000 euro”
Ook Sioen was van de partij — © David Van Hecke
De Gentse cultuursector heeft maandag actie gevoerd aan en op de Arsenaalsite in Gentbrugge. Voordat het enorme terrein verder verloedert, willen de kunstinstellingen er aan de slag. “Er is dringend ruimte nodig voor kunstenaars die willen experimenteren.”
NTGent, Vooruit, Design Museum Gent, Campo, Les ballets C de la B, KASK, … Noem een belangrijk Gents cultuurhuis en een vertegenwoordiger was maandag met een borstel aan het vegen voor de poort van de Arsenaalsite, een stuk grond van 13 hectare op de Brusselsesteenweg in Gentbrugge. Met die symbolische actie wilde de Gentse cultuursector tonen dat ze “het pad willen effenen”.
“We willen de Stad, de NMBS en de definitieve eigenaar het signaal gevel dat we klaar zijn om met de site aan de slag te gaan”, zegt Daan Vander Steene, zakelijk directeur van NTGent. “Hopelijk wordt het hier snel opengesteld voor de Gentenaars. Met de verschillende kunstinstellingen hebben we al 300.000 euro verzameld om hier te investeren. We willen hier de komende jaren ruimte creëren voor kunstenaars om te experimenteren.” (lees verder onder foto)
© David Van Hecke
Aangemoedigd door een muzikaal trio kropen de actievoerders nadien door het hek om de site te bezoeken. Onder hen ook Franky Devos, algemeen coördinator van Voo?uit: “Dit is een ongelofelijke kans. De jonge onderlaag van experimenterende kunstenaars komt niet aan bod in de grote cultuurhuizen. Ze hebben een plek nodig om te groeien en nadien door te groeien naar klassieke zalen als Voo?uit of NTGent.”
Pizzaoven
Joris Blanckaert van het KASK zou op de Arsenaalsite graag een “nomadische school” oprichten. “We kunnen hier zoveel doen. Ik denk aan lesopdrachten, maar ook aan een permanent brandend vuur met een pizzaoven of klankinstallaties van onze muziekstudenten.”
Het gevoel dat heerste bij de actievoerders, was dat er veel te lang getalmd is en dat de site daar serieus onder geleden heeft. “Alle ruiten zijn ingegooid, het sanitair is vernield, … Drie jaar geleden stond alles hier nog goed”, zegt Wim Claeys, bekend van zijn Gentse liedjes. “Dat kost handenvol geld om dat allemaal te herstellen.” Stefaan De Winter van De Winter van de Verdammte Spielerei wil graag een circustent installeren, maar heeft ook nog een kritische bedenking: “Zou de Stad eens geen leegstandheffing gaan innen bij de NMBS?” (lees verder onder foto)
Het sanitair is zwaar beschadigd — © David Van Hecke
Pas in 2025 krijgt de eigenaar het terrein in handen. Projectontwikkelaar Danneels, Monument Group en het investeringsfonds Quva hebben al laten weten dat ze gaan voor “breed gedragen stadsvernieuwing met woon- en werkfaciliteiten en een belangrijk sociaal, cultureel en economisch weefsel.”
Tot die tijd krijgt de Gentse projectontwikkelaar Revive de sleutels van de poort. Die maakte al bekend dat er de komende jaren onder meer sportveldjes, culturele activiteiten, lokale ondernemers, een hal met eetstandjes en een microbrouwerij komt.
© David Van Hecke