Dorp zonder straatnamen dreigt strijd te verliezen: pakjeskoeriers lopen steeds verloren

Faux-la-Montagne 

Faux-la-Montagne 

Een beetje zoals het dorp van de Gallische stripheld Asterix verzet het onooglijke Faux-la-Montagne zich al jaren als een van de laatste dorpen in Frankrijk tegen de invoering van straatnamen en huisnummers. Wegens geen nood aan, iedereen kent iedereen in de 430 zielen tellende gemeente, ginds halverwege Limoges en Clermont-Ferrand.

Dat dreigt echter weldra te veranderen. Want de bedeling van post en pakjes draait er hopeloos in de soep. “Vroeger hadden wij een vaste postbode, die iedereen wist wonen”, legt burgemeester Catherine Moulin aan nieuwszender BFMTV uit. “Maar nu verandert de facteur om de haverklap. Ook de snel toenemende koeriers met pakjes hebben het moeilijk om de juiste bestemmelingen te vinden.”

Er zijn ook dwingender redenen om alsnog straten en pleinen van Faux-la-Montagne een naam te geven. “De brandweerlui kennen de streek wel, maar privé-ambulanciers staan hier doorgaans met de handen in het haar”, weet de burgemeester. En weldra krijgt elk huis in Faux-la-Montagne de kans zich aan te sluiten op een communicatienetwerk met glasvezelkabel. Daar hoort nu eenmaal een administratief adres met straatnaam en huisnummer bij.

Toch geven niet alle inwoners van Faux-la-Montagne zich gewonnen. “Wie iemand niet weet wonen, helpen wij wel verder, dat doen wij al jaren.” Bovendien rijst de vraag: welke naam voor welke straat? Burgemeester Moulin wil daar een openbaar debat van maken. De voorstellen lopen het gemeentehuis al binnen. Maar het eerste naambordje op de hoek van de straat hangt er nog lang niet, in Faux-la-Montagne.

(yb)

Meer over Frankrijk

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie