Marco Borsato over band met ouders in ‘Het huis’: “Hoe langer mijn vader weg is, hoe meer ik hem mis”

Marco Borsato vertelt in ‘Het huis’ over zijn scheiding, zijn burn-out en de speciale band met zijn vader. 

Eddy Planckaert lokte vorige week al iets meer dan een miljoen kijkers naar Eén voor zijn passage in Het huis. Dinsdagavond is Marco Borsato aan de beurt. Dat de Nederlandse zanger het over zijn veelbesproken burn-out en scheiding zal hebben, staat in de sterren geschreven. Maar er wordt nog verder teruggegaan, helemaal tot zijn eerste optredens aan de zijde van zijn vader.

Wout Desmytere

“Alles komt goed”, het is een mantra dat Marco Borsato (54) verschillende keren zal herhalen in Het huis. De man achter Rood en De meeste dromen zijn bedrog blikt met Eric Goens terug op 2020. Wat zijn feestjaar had moeten worden, het jaar waarin hij dertig jaar aan carrière vierde, werd “het meest verdrietige jaar uit zijn leven”. Nadat Borsato zelf openlijk toegaf dat hij een tiental jaar geleden een affaire had beleefd met de Nederlandse pianiste Iris Hond, kwam het tot een breuk met zijn echtgenote Leontine en kreeg de zanger te kampen met een burn-out.

Borsato gaat het onderwerp niet uit de weg. “Als de liefde van je leven, de moeder van je kinderen, bij je weggaat, word je lamgelegd door het verdriet.” Met Kerstmis vorig jaar schreef de zanger zijn ex-vrouw – “maar eigenlijk gebruik ik dat woord niet graag” – een brief.

“Men zegt altijd dat er twee kanten zijn aan elk verhaal, maar ik wou daar niet aan meedoen. Ik heb de volledige verantwoordelijkheid genomen voor wat ik had gedaan, en haar erkenning gegeven voor haar verdriet.” Enkele maanden na die brief begonnen ze opnieuw te daten. Intussen hebben de twee een latrelatie. “Met haar wil ik oud worden”, klinkt het overtuigd.

LEES OOK. Na Ben Affleck en Jennifer Lopez, nu ook Marco Borsato en Leontine weer aan het daten: is teruggaan naar je ex een goed idee?

Zingende vader

Er wordt nog verder teruggereisd in de tijd, helemaal naar de kinderjaren van Borsato. Als zoon van een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder groeide hij op aan het Gardameer, waar zijn vader een taverne runde. En de gasten entertainde met muziek. Zanger van vader op zoon, noemt men dat dan. De eerste stappen op het podium zette Borsato dan ook aan de zijde van papa Roberto.

“Hij vroeg me of ik To all the girls I’ve loved before, dat liedje van Julio Iglesias en Willy Nelson, wilde vertalen. Of fonetisch voor hem wilde uitschrijven. Ik zong het voor, en toen dachten we: dan kunnen we het ook wel samen doen. En dat deden we dan, avond na vond. Iedereen kwam kijken: Oh, hij zingt met zijn zoon.

Hoewel Borsato zijn vader tijdens het opgroeien maar een paar weken per jaar zag – na de scheiding van zijn ouders verhuisde de zanger met zijn moeder, broer en zus terug naar Nederland – heeft diens overlijden in 2009 een blijvend effect op hem gehad. “Hoe langer hij weg is, hoe meer ik hem mis. Na de breuk in mijn huwelijk had ik de behoefte om met hem te praten. Dat doe ik dan in de stille momenten. En het gekke is dat ik het gevoel heb dat hij luistert.”

Borsato schrijft het grootste deel van zijn opvoeding aan zijn moeder Mary toe, die ervoor zorgde dat de verstandhouding tussen haar en haar ex-man altijd goed bleef. Zij blijkt dan ook de verrassingsgast in het huis. Bij haar trok de zanger het voorbije jaar in, om weer tot rust te komen. Al is dat moeilijk te geloven, zodra ze haar intrede maakt. “Haar lach hoor je zelfs in een vol Sportpaleis.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen