Wie een vervalst Covid Safe Ticket gebruikt, riskeert vanaf nu celstraf

 

 ©  BELGA

Wie zonder een geldig Covid Safe Ticket (CST) op café gaat, weet vanaf nu welke boete hij riskeert. Het College van Procureurs-generaal heeft een nieuwe richtlijn klaar voor het bestraffen van overtreders, waarin zowel de boetes voor de lakse cafébaas àls voor de onwillige klant worden vastgelegd. Wie een vals CST probeert te gebruiken, riskeert zelfs een gevangenisstraf.

Cedric Lagast

Het Covid Safe Ticket wordt al een tijd gebruikt in ons land, maar sinds 1 november is het in Vlaanderen ook een voorwaarde voor wie ouder is dan zestien jaar om binnen te mogen in restaurants, cafés en fitnesszaken. In Brussel en Wallonië moest je het CST al eerder bovenhalen.

Een cafébaas wordt geacht om van elke klant de QR-code op de CST te scannen, en de identiteitskaart te controleren om zeker te zijn dat de klant niet het CST van iemand anders gebruikt.

LEES OOK. “Nog veel vragen over Covid Safe Ticket: wanneer kleurt het rood? En wanneer geldt je certificaat van vaccinatie niet meer?” (+)

In Vlaanderen werd al eerder een decreet gestemd, waardoor rechters in principe een boete kunnen opleggen aan overtreders. Ook in Brussel gebeurde dit.

De nieuwe richtlijn van het College van Procureurs-generaal maakt het nu mogelijk dat het parket overtreders meteen een minnelijke schikking kan opsturen. Er hoeft geen rechtszaak opgestart te worden. Het legt ook duidelijke bedragen vast.

Wie op café betrapt wordt zonder ‘corona-paspoort’, riskeert nu meteen een boete van 250 euro te krijgen. De cafébaas die iemand zonder CST heeft toegelaten in zijn zaak, zal op zijn beurt een boete van 750 euro ontvangen.

LEES OOK. “Burgemeesters en politie moeten coronapas controleren, maar gaat dat ook echt gebeuren?” (+)

Maar wie de uitbater van een café of restaurant probeert te belazeren, en een vals CST bovenhaalt, riskeert de zwaarste straf. Volgens de richtlijn zal die persoon gedagvaard kunnen worden voor de strafrechter, wegens valsheid in geschrifte. In dat geval riskeert de dader tot vijf jaar cel.

“De richtlijn laat het parket wel de mogelijkheid om deze personen eerst toch nog een minnelijke schikking van 750 euro aan te bieden”, zegt An Schoonjans, woordvoerder van het College van Procureurs-generaal. “Maar als je niet op dat voorstel in gaat, zal je alsnog voor de strafrechter worden gedaagd.”

LEES OOK. “Privacystichting stapt naar Grondwettelijk Hof tegen coronapas”

VIDEO. “ZO ZIT DAT. Op welke manieren kan je een Covid Safe Ticket verkrijgen?”

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie