Nieuw coronarecord in Gent: nog nooit zoveel besmettingen vastgesteld op één dag

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

GENT -

In Gent is vorige week een nieuw record gevestigd voor het aantal positieve coronatesten op één dag: op 10 november testten 285 Gentenaars positief, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

Bert Staes

Het mag duidelijk zijn: het coronavirus gaat snel rond onder de Gentenaars. De jongste besmettingscijfers tonen hoe snel de vierde golf van het virus zich verspreidt in de stad.

Op 10 november 2021 werd een nieuw dagrecord gevestigd onder de Gentenaars: 285 mensen kregen in een tijdspanne van 24 uur te horen dat ze het virus te pakken hebben. Dat was sinds de start van de pandemie nog nooit zoveel op één dag.

Maandag 15 november 2021 was ook een dag die in de top 10 van zwaarste besmettingsdagen komt. Om besmettingscijfers van die grootteorde te zien onder de Gentenaars, moeten we terug naar maart 2021 en oktober 2020, respectievelijk de derde en tweede coronagolf.

De ernst van de vierde coronagolf in Gent is daarmee duidelijk vast te stellen: het lijkt een kwestie van enkele dagen vooraleer zelfs het veertiendaags gemiddelde in Gent op zijn hoogste niveau ooit komt sinds het begin van de pandemie.

De testcentra in Gent draaien op volle toeren. Het effect van het massale testen speelt mee, maar is niet in verhouding tot de pieken in het aantal besmettingen.

Dat is ook duidelijk te zien aan de ‘positiviteitsratio’: dat is het aantal Gentenaars dat een test aflegt en ook positief test. Momenteel is bij meer dan één op de tien Gentenaars hun coronatest ook positief. De vierde besmettingsgolf woedt dus in alle hevigheid in Gent.

De stijgende besmettingscijfers in Gent betekenen ook meer vraag naar coronatesten. Er zijn drie soort locaties in de stad waar je terechtkan voor een coronatest, met of zonder afspraak. Op sommige plekken is het momenteel wel lang aanschuiven.

LEES OOK. Met of zonder afspraak: waar kan je nu een coronatest laten doen in Gent?

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio