World Athletics wijizigt voorlopig niks aan reglement over hyperandrogene atleten

 

 ©  BELGA

Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics, heeft donderdag verzekerd dat het reglement van de internationale atletiekfederatie rond hyperandrogene atleten behouden blijft. Dat verklaarde hij daags nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een “kader” publiceerde voor het omgaan met trans- en intersekse-atleten.

Maarten DelvauxBron: BELGA

“Ik heb het kader van het IOC gelezen. Het ligt in de lijn van wat wij geloven, het principe van een rechtvaardige competitie”, vertelde Sebastian Coe tijdens een persconferentie die volgde op het congres van World Athletics. “We delen de wens om ervoor te zorgen dat het reglement de fundamentele mensenrechten respecteert en we geloven oprecht dat dit het geval is.”

Het IOC kiest ervoor zelf geen criteria op te stellen voor trans- en intersekse-atleten om in competitie te mogen uitkomen, maar reikt de internationale sportbonden een niet-bindend kader aan waarbinnen ze eigen regels mogen opleggen. De instantie stelde tien basisprincipes op, gaande van “inclusiviteit” tot de afwezigheid van “onrechtvaardig en disproportioneel competitief voordeel”.

Sinds april 2018 legt de internationale atletiekfederatie vrouwen met een verhoogd testosterongehalte op om testosteronverlagende medicijnen te nemen, om zo op bepaalde nummers (afstanden van 400 meter tot 1 mijl) in actie te mogen komen. Onder anderen de tweevoudige olympische kampioene Caster Semenya is het daar niet mee eens, maar zij ving bot voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie