Bijna 7 miljoen mondmaskers in beslag genomen die niet aan eisen voldoen

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bij controles van de economische inspectie zijn al ruim 6,7 miljoen mondmaskers in beslag genomen die niet aan de vereisten voldoen. Nu we met z’n allen weer veel vaker verplicht een masker moeten dragen, waarschuwt de FOD Economie voor vervalste en minderwaardige maskers.

Tom Le Bacq

Uit controles door de economische inspectie blijkt dat vele miljoenen mondmaskers ons land binnenkomen die helemaal niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Sinds het begin van de coronacrisis hebben de inspectiediensten al 241 zendingen laten blokkeren. Op een totaal van 719 controles betekent dat dat er in dertig procent van de gevallen sprake was van vervalste modellen.

Het gaat zowel om chirurgische maskers als om stoffen mondmaskers. De FOD Economie waarschuwt om goed na te gaan wat je koopt. “Het is essentieel dat die mondmaskers, hoe je ze ook gebruikt of van waar ze ook komen, toch een adequaat beschermingsniveau bieden”, zegt Lien Meurisse van de FOD Economie.

In totaal zijn al ruim 6,7 miljoen mondmaskers in beslag genomen. Bij chirurgische maskers moet bijvoorbeeld het “CE”-label op de verpakking staan. Dat betekent dat de producenten zich moeten aanmelden en dat hun producten moeten gecertificeerd worden binnen Europa. Maar dat label wordt vaak vervalst. (tlb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen