Witte lintjes en knuffelhond tegen intrafamiliaal geweld

Petra Beyers (rechts) overhandigt de witte lintjes en de knuffelbeer aan Mariëlle Kuypers, directeur van ’t Blokje. © rr

Wuustwezel -

Vrouw & Maatschappij CD&V voerde actie rond de problematische gevolgen van intrafamiliaal geweld voor kinderen. Scholen kregen flyer en een knuffelhond.

In iedere school van Wuustwezel heeft de werkgroep Vrouw & Maatschappij witte lintjes en een pluche knuffelhond afgegeven met informatie en een concreet pakket aan beleidsvoorstellen rond de aanpak van geweld binnen de familie . “Scholen en OCMW spelen een rol bij de preventie en de aanpak van de gevolgen van intrafamiliaal geweld op kinderen”, vertelt Petra Beyers van Vrouw & Maatschappij. “De pluche knuffelhond staat in de scholen uitgestald als teken van hun engagement in de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Tegelijk maakt deze hond de hulplijn 1712 bekender en toont hij aan kinderen dat ze op deze plaats in veilige omstandigheden kunnen spreken over geweld bij hen thuis.”

In meer dan 40% van de situaties van partnergeweld is er minstens één kind getuige van de gewelddaden gepleegd op één van de ouders. Deze kinderen worden vandaag zelden erkend als slachtoffer en worden vaak over het hoofd gezien bij het nemen van de juiste maatregelen. “Getuige zijn van geweld op een jonge leeftijd heeft nochtans verstrekkende en ernstige gevolgen op de psychische en emotionele toestand en de toekomst van een kind”, vult Petra Beyers aan. “Daarom moet zowel in preventie, detectie en hulpverlening van intrafamiliaal geweld het kind centraal staan.”

Concreet pleit Vrouw & Maatschappij voor een bredere bekendmaking van de hulplijn 1712 en van de mogelijkheid om anoniem aangifte te doen van een verontrustende thuissituatie. “Ook de kindreflex, een instrument voor professionals om verontrustende thuissituaties te detecteren, moet verder uitgerold worden. Daarnaast kunnen politieprocedures nog veel kindvriendelijker en laagdrempeliger gemaakt worden.” (vw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus