Nederlandse coronascepticus Willem Engel en antivaxer Thierry Baudet zelf slachtoffer van complottheorieën: “Ik ben helemaal niet gevaccineerd”

 ©  ROBIN UTRECHT

De Nederlandse politicus Thierry Baudet en Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, zijn niet opgezet met de vele tweets die ze de afgelopen dagen over zich hebben gekregen. In de tweets wordt beweerd dat Engel ‘bij de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst red.) zit’. Maandag was ook de hashtag #Thierryisgevaccineerd trending op Twitter.

tlg

#Thierryisgevaccineerd werd dit weekend op Twitter de wereld in geslingerd en sloeg massaal aan. Waar of niet, de (trol)berichten en tevens de ontkenning van zowel Baudet als Engel waren als een rode lap op een stier. Gebruikers struikelden over mekaar om er grappen over te maken.

Zo gaan er in elkaar geknutselde Whatsappgesprekken, nepnieuwsberichten en memes rond waaruit zou blijken dat Baudet gevaccineerd is, met als onderschrift “zelf onderzoek te doen”. Ook zijn er twitteraars die melden ‘een broer van een nicht’ te hebben die de prik aan Baudet zou hebben gegeven. De ’bewijzen’ daarvan komen later vanzelf naar buiten. Een knipoog naar complottheorieën rond corona en vaccinaties op basis van een kennis of anekdotisch bewijsmateriaal als enige bron.

Voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher grapt dat hij het ’niet sjiek’ vindt dat Baudet de vermeende prik kwalijk wordt genomen. “Wat zijn politieke overtuiging ook is, zoiets blijft een persoonlijke keuze. Prima joh.” Ook Jesse Klaver (GroenLinks) reageert op #Thierryisgevaccineerd: “Het is trending, dus het zal wel waar zijn.”

Twitterstorm

Baudet noemt de hashtag en ontstane ophef ’totaal belachelijk’ en ontkent met klem de ’experimentele’ Covid-prik in zijn arm te hebben laten zetten. “Uiteraard heb ik GEEN vaccin genomen!” reageert hij maandag. Of hij wel de QR-code voor restaurantbezoek gebruikt, bijvoorbeeld met een herstelbewijs, is niet duidelijk. Ook daarover gaan veel verhalen de ronde.

Ook Willem Engel is woest over de berichten uit zijn eigen kamp dat hij betaald zou worden door de geheime dienst. Volgens hem is het een tactiek om hem de mond te snoeren en ’verdeeldheid te zaaien’ onder ongevaccineerden, twittert hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen