93% van schoolgaande jeugd fietst naar school met licht op

Op de Heirbaan in Arendonk werden 180 fietsers gecontroleerd, van wie er tien in overtreding waren. 

Op de Heirbaan in Arendonk werden 180 fietsers gecontroleerd, van wie er tien in overtreding waren. © Politie Kempen Noord-Oost

Arendonk, Ravels, Retie -

Nog maar een kleine minderheid van de scholieren rijdt zonder fietslicht naar school. Dat blijkt uit een grootscheepse controle op de fietsverlichting die de politie Kempen Noord-Oost dinsdagmorgen uitvoerde in Arendonk, Ravels en Retie.

Eddy Meulemans

Op drie plaatsen tegelijk in Arendonk, Ravels en Retie voerden achttien agenten van de lokale politie dinsdagochtend een gecoördineerde controleactie uit op de fietsverlichting van de schoolgaande jeugd. In totaal werden 502 fietsers aan de kant gezet, van wie er 34 in overtreding bleken. Omgerekend gaat het om 6,7%, of ongeveer een op de vijftien. Sommigen hadden hun licht niet aangezet, bij anderen werkte het niet.

Dat meer dan 93% van de kinderen en jongeren vandaag wel met een goed verlichte fiets van huis gaat, stemt Nico Meulemans van de politie Kempen Noord-Oost tevreden. “Deze resultaten zijn veel beter dan enkele jaren geleden”, zegt hij. “Zowel de jongeren als hun ouders beginnen duidelijk meer en meer in te zien dat goede fietsverlichting echt wel belangrijk is op deze donkere dagen.”

Boete van 58 euro

De controles werden verricht op de Heirbaan in Arendonk, aan brug 7 op de Grote Baan in Ravels en op de Molsebaan en Provinciebaan in Retie. De overtreders kwamen er dit keer nog vanaf met een verwittiging, maar de komende weken volgen er nog acties en “dan worden er wél sancties opgelegd”. Wie dan nog tegen de lamp loopt, moet een verkeersles komen volgen in het politiecommissariaat of riskeert een boete van 58 euro. (ema)

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio