Uitslaande brand in ateliers van kunstenaars in Lange Violettestraat: “Levenswerk in vlammen opgegaan”

 

 ©  Brandweerzone Centrum

Gent -

Een uitslaande brand heeft woensdagochtend zware schade veroorzaakt aan vier rijwoningen in de Lange Violettestraat. De woningen werden door twaalf kunstenaars gebruikt als atelier. “Het werk van jaren is nu in vlammen opgegaan”, zegt Wouter Vermeylen van Nucleo.

Simon Dekaezemaker

De brandweer kreeg om 6 uur melding van de brand. Bij aankomst kwamen de vlammen al uit het dak en de eerste verdieping. De brandweer kreeg de brand snel onder controle. Het nablussen duurde wel nog enkele uren. “Het is een oud gebouw zonder compartimenten”.

Niemand raakte gewond, maar de schade aan het gebouw is groot. Het pand is eigendom van de vzw Begijnhof. “Het is een historisch gebouw dat een belangrijk aanzicht was van het Begijnhof, zegt voorzitter Ludo Collin. “De historische elementen zoals de trap en balken zijn volledig weg.”

Het pand wordt al sinds 2001 gebruikt door Nucleo dat kunstenaars helpt in de zoektocht naar een atelier. “Van de twaalf ateliers is het merendeel uitgebrand”, zegt Wouter Vermeylen. “In de andere is er gigantisch veel rook- en waterschade waardoor de werken daar ook vernield zijn.”

De kunstenaars reageerden woensdag dan ook aangeslagen toen ze het nieuws hoorden. “Voor velen was dit hun levenswerk”, gaat Vermeylen verder. “Jaren werk is in vlammen opgegaan. Dit is een drama voor onze kunstenaars. We proberen ze nu een nieuwe werkplek te bezorgen.”

 

 ©  Facebook Tim Ost

 

 ©  Facebook Tim Ost

 

 ©  SD

 

 ©  SD

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio