Mee in één minuut: hoe loopt de strijd tegen corona in Gent? Een heel korte samenvatting

 
GENT -

Een massa testen, veel besmettingen en eindelijk die derde prikken. Hoe loopt de strijd tegen het coronavirus in Gent? Lees deze heel korte samenvatting en u bent weer mee.

Bert Staes

1. Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis belandt, neemt dag na dag toe. Aparte cijfers voor de vier Gentse ziekenhuizen bestaan niet, maar als we naar de ziekenhuizen in de hele provincie kijken, dan is de toename duidelijk. Vrijdag 19 november lagen er nog 360 patiënten met corona in een Oost-Vlaams ziekenhuis. Tegen dinsdag 23 november waren dat er al ruim honderd extra.

2. Een nieuwe week, een nieuw dagrecord aan besmettingen onder de Gentenaars. Maandag werden in Gent 437 positieve coronatesten afgelegd, het hoogte dagtotaal sinds het begin van de pandemie. Grosso modo één op de zes Gentenaars die zich laat testen, test ook positief. Dat de zogenaamde ‘positiviteitsratio’ nog steeds zo hoog ligt, geeft aan dat het virus nog steeds erg snel rond gaat.

3. De vraag naar PCR-testen blijft hoog in Gent. De cijfers tonen dat er elke dag 2.500 tot 3.000 Gentenaars zich laten testen in een van de officiële testcentra. Enkel deze zomer was dat even hoog toen was een negatieve PCR-test nodig om op reis te kunnen gaan. Het verschil: toen testten er veel minder mensen positief dan nu. Sinds de capaciteit in het UZ Gent werd opgevoerd begin deze week, is het ook makkelijker om daar om een test te gaan zonder uren te moeten aanschuiven.

4. In Flanders Expo is ondertussen de heropbouw van het vaccinatiecentrum gestart. Daar zullen vanaf 1 december de Gentse 65-plussers hun boosterprik kunnen gaan halen. De teller staat ondertussen op net geen 11.000 senioren en risicopatiënten die al een derde prik kregen. De rest van de 65-plussers zou voor kerst een booster moeten kunnen krijgen in Flanders Expo. Deze week kregen ook de 3.000 eerste rusthuisverplegers en artsen hun derde prikken.

 

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio