Marc Van Ranst: “We gaan wellicht naar een lockdown light”

Vermoedelijk voert België binnenkort een “lockdown light” in, in de strijd tegen de vierde golf van het coronavirus. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst woensdagavond gezegd in “VTM NIEUWS”.

Bron: BELGA

Van Ranst beantwoordde woensdagavond een reeks vragen van VTM-kijkers. Hoe komt het dat de besmettingen in Vlaanderen dezer dagen zo hoog liggen? Volgens Van Ranst is het virus zelf de verklaring. “De deltavariant is ongelooflijk besmettelijk. En in Vlaanderen is het heel erg: daar heb ik geen directe verklaring voor. Wallonië en Brussel hebben meer geleidelijk versoepeld en dat kan deels de verklaring zijn.”

LEES OOK. Wat heeft Vlaanderen verkeerd gedaan? Bijna nergens raast coronavirus zo hard als bij ons (+)

De viroloog denkt niet dat we naar een zware lockdown gaan zoals de eerste in 2020. “We krijgen wellicht een lockdown light , met bijvoorbeeld een vroege sluiting van de horeca. Dat kan op tafel liggen bij het volgende Overlegcomité. Het moet wel snel gebeuren, wellicht volgende week. Maar we moeten de nieuwe maatregelen wel doordacht nemen”, aldus Van Ranst.

LEES OOK. Coronacijfers trekken nu zelfs ‘tussenspurt’: zijn nog strengere maatregelen nodig? (+)

Krijgen we dit jaar normale eindejaarsfeesten? “De eindejaarsfeesten liggen nog een maand voor ons, maar ik denk niet dat we volledig normale feesten krijgen zoals in 2019, dus voor de coronacrisis. Of het even ingrijpend zal zijn zoals in 2020: dat denk ik ook niet”, aldus Van Ranst.

LEES OOK. Komt er een verbod op kerst- en eindejaarsfeestjes? “Gaan mensen dat pikken en zullen ze er zich aan houden?” (+)

Van Ranst vindt tot slot dat de samenleving te veel verwacht van virologen. “Voorspellingen doen op lange termijn kan men ook van virologen niet verwachten”, aldus de viroloog.

LEES OOK. OVERZICHT. Deze kerstmarkten en lichtwandelingen in je buurt gaan (niet) door (+)

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie