Advocate van de vrouwen: “Bevestiging en erkenning van wat hen is overkomen”

© Belga/Het Nieuwsblad

De rechtbank heeft televisiemaker Bart De Pauw schuldig bevonden aan de belaging van vijf vrouwen en elektronische overlast ten aanzien van één vrouw. De slachtoffers krijgen hierdoor eindelijk erkenning. “Het is dankzij de moed, de verklaringen en de bewijsstukken van al deze vrouwen dat deze veroordeling volgt”, reageert hun advocate Christine Mussche.

De veroordeling van De Pauw stemt de slachtoffers opgelucht, klinkt het. De vrouwen in kwestie hopen dat deze veroordeling een krachtig signaal stuurt naar de samenleving.

“Dit vonnis is van groot maatschappelijk belang. Het toont aan dat grensoverschrijdend gedrag niet onbestraft blijft, zelfs al is de dader een geliefd, succesvol en machtig televisiefiguur”, zegt advocate Christine Mussche, die samen met An-Sofie Raes de burgerlijke partijen vertegenwoordigt.

“Sinds begin dit jaar zijn de namen van de burgerlijke partijen bekendgemaakt en verschillende bekende vrouwen werden sindsdien hard aangepakt op sociale media. Ze werden uitgescholden, weggelachen en ervan beticht uit te zijn op De Pauw zijn geld of publieke aandacht. De vrouwen hopen nu dat met dit vonnis duidelijk wordt dat zij wel degelijk slachtoffer werden van ernstige feiten.”

“Voor maar liefst vijf vrouwen in een periode van meer dan tien jaar werd De Pauw nu veroordeeld. Voor een aantal vrouwen werd hij vrijgesproken, voornamelijk op basis van twijfel (bijvoorbeeld oude berichten die niet meer voorhanden zijn). Bij de vrouwen overweegt het gevoel van erkenning omwille van de veroordeling en de hoop dat er geen nieuwe slachtoffers van het grensoverschrijdende gedrag van De Pauw zullen volgen.”

Advocate Christine Mussche zegt verder dat Bart De Pauw veroordeeld wordt voor zijn gedrag ten aanzien van vijf vrouwen, dat sterkt in die zin absoluut ook de anderen. Zij hebben gelijkaardige ervaringen waarin telkens hetzelfde patroon terugkeert. Dat de rechtbank dit gedrag afkeurt en strafbaar vindt, geeft hen ook de bevestiging en erkenning om wat hen is overkomen.

“Het is overigens dankzij de moed, getuigenissen en bewijsstukken van al deze vrouwen dat dit gedrag aan het licht is gekomen en dat deze veroordeling volgt.”

De vrouwen die zich burgerlijke partij stelden, zijn niet bereikbaar voor een reactie. Zij wensen de termijn van hoger beroep te respecteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen