EMA zet licht op groen voor Pfizer-BioNTech-vaccin vanaf vijf jaar

© Het Nieuwsblad

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor het Pfizer-BioNTech-vaccin tegen het coronavirus voor kinderen van vijf tot elf jaar. Dat deelt het EMA donderdag mee.

Bron: BELGA

De dosis van het vaccin die kinderen kunnen krijgen, zou lager zijn dan tot nu toe het geval was bij oudere leeftijdsgroepen. Wel zullen nog steeds twee prikken nodig zijn. Het EMA concludeert dat de voordelen van het vaccin bij kinderen van vijf tot elf jaar “opwegen” tegen de risico’s, “vooral bij kinderen die een hoger risico lopen op ernstige COVID-19”.

Uit een studie bij kinderen van vijf tot elf jaar blijkt dat zij bij een lagere dosis een gelijkaardige hoeveelheid antilichamen hebben als de leeftijdsgroep van 16- tot 25-jarigen bij een hogere dosis. Uit de studie komt ook een effectiviteit naar voren die, statistisch gezien, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tussen de 68 en 98 procent ligt. In deze ene studie zelf lag de effectiviteit op 91 procent.

Concreet namen er bijna 2.000 kinderen deel aan de studie. Een deel kreeg het vaccin, een ander deel een placebo. Van de ruim 1.300 kinderen die het vaccin kregen, ontwikkelden er 3 covid. Van de ruim 660 kinderen die een placebo kregen, kregen er 16 covid.

“De meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen van vijf tot elf jaar zijn gelijkaardig aan die bij wie twaalf jaar is of ouder. Het gaat om pijn op de plaats waar geprikt wordt, vermoeidheid, hoofdpijn, roodheid en zwelling op de plaats van de prik, spierpijn en rillingen. Deze effecten zijn gewoonlijk mild of matig en verbeteren na een paar dagen”, zegt het EMA in het persbericht.

De veiligheid en effectiviteit, zowel bij kinderen als volwassenen, zal verder gemonitord worden. Nu het EMA zijn advies klaar heeft, is het aan de Europese Commissie om een finale beslissing te nemen, maar dat wordt als een formaliteit beschouwd.

Meer over Coronavaccin

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie