Beweging.net zet exclusieve samenwerking met CD&V stop

 

 ©  BELGA

Beweging.net, de vroegere christelijke arbeidersbeweging ACW, werkt niet langer exclusief samen met de christendemocratische CD&V. Dat maakt het netwerk donderdag bekend. Voortaan kijkt beweging.net ook naar Vooruit en Groen voor systematische samenwerking.

Bron: BELGA

Beweging.net, dat in 2014 ontstond vanuit het ACW, had al decennialang een exclusieve samenwerking met de christendemocratische partij. Maar dat verandert nu, staat te lezen op de website van het netwerk van sociale organisaties. “De historische samenwerking met CD&V wordt verder uitgebouwd, maar daarnaast zien we ook een systematische samenwerking ontstaan met Vooruit en Groen. In punctuele dossiers richten we ons naar nagenoeg alle partijen”, zegt voorzitter Peter Wouters daar.

Beweging.net wil een meer verbindende rol opnemen binnen het politieke veld, zo klinkt het verder. “We willen diverse partijen en personen inspireren en ondersteunen wanneer die nauw aanleunen bij ons gedachtegoed en onze standpunten, werking en maatschappijvisie. We vergelijken het graag met de steeds meer gebruikte aanpak in de parlementen, waar verkozenen van verschillende partijen samen een wetsvoorstel indienen, soms zelfs over de grenzen van meerderheid en minderheid heen. Beweging.net wil zo steun en vernieuwing geven aan de politiek zodat ze het vertrouwen van de burgers terug kan winnen.”

Coens: “Logisch”

CD&V-voorzitter Joachim Coens noemt het een “logische evolutie”. “Als de samenleving verandert, dan moet je mee veranderen”, zegt hij. “Dat geldt ook voor ons als politieke partij. Wij kijken zelf ook naar het brede middenveld. Als de beweging erin slaagt om op die manier meer draagvlak te krijgen voor sociale ideeën, dan is dat voor iedereen positief, ook voor ons.”

Volgens CD&V-staatssecretaris Sammy Mahdi is de verzuilde samenleving al lang achterhaald. “Laat beweging.net verruimen, CD&V moet en zal verdiepen”, tweet hij. “Sociocultureel werken aan sterke gemeenschap, integratie en respect, socio-economisch strijden tegen armoede en voor het klimaat. Unieke en ideologisch enige juiste positie.”

Meer over Beweging.net

Hoofdpunten

Keuze van de redactie