OVERZICHT. Deze coronamaatregelen gaan vanaf vandaag in

© Het Nieuwsblad

Vanaf vandaag 11 uur gaat het nachtleven minstens drie weken op slot en krijgt de horeca opnieuw een sluitingsuur opgelegd. Een overzicht van de nieuwe coronamaatregelen.

Eline VandeGehuchte

“Het Overlegcomité is vervroegd samengekomen”, zei premier De Croo vrijdag tijdens de persconferentie. “Opnieuw is gebleken hoe het tijdens de pandemie steeds rijden en omzien is. We hadden met experten een andere inschatting gemaakt en we zijn verschalkt door het veel besmettelijkere deltavirus. We hebben nu een situatie die veel pessimistischer is.”

De premier benadrukte dat, ondanks een goed werkende vaccinatie, de druk op de ziekenhuizen fors toeneemt. “We zien veel activiteiten stilvallen, niet omwille van maatregelen van de overheid maar door het uitvallen van mensen. Die situatie is niet houdbaar, we moeten ingrijpen.” Dat doet het Overlegcomité met de volgende maatregelen:

HORECA

De horeca krijgt opnieuw een sluitingsuur opgelegd. Vanaf zaterdag moeten cafés en restaurants de deuren sluiten om 23 uur en mogen ze ten vroegste om 5 uur ’s morgens weer open. Daarnaast werd beslist dat je op café en op restaurant nog met maximaal zes personen aan één tafel mag zitten. Een huishouden dat meer dan zes personen telt, mag wel aan dezelfde tafel zitten. Kinderen onder de twaalf jaar worden niet meegeteld. Ook afhalen en leveren van voedingsmiddelen of drank is niet toegestaan tussen 23 uur en 5 uur ’s morgens.

Ook nachtwinkels moeten de deuren sluiten om 23 uur. Het nachtleven gaat op slot. Concreet moeten discotheken en dancings drie weken lang sluiten. Wie moet sluiten, zal steun krijgen van de overheid. “We gaan niemand in de steek laten”, aldus de eerste minister.

PRIVÉ

Een zaal afhuren voor een verjaardagsfeest? Dat mag de komende drie weken niet meer. Huwelijken en koffietafels mogen wel blijven doorgaan, rekening houdend met de huidige maatregelen: het Covid Safe Ticket is vereist vanaf 50 personen binnen, 100 personen buiten. Voorts gelden dezelfde maatregelen als voor de horeca. Dansen met een mondmasker is toegelaten.

Datzelfde verjaardagsfeest dan maar thuis organiseren? Mag wel. Het Overlegcomité gaat niet ingrijpen in de privésfeer van de mensen, er is dus geen herintroductie van bubbels of knuffelcontacten. “Dat zou echt niet uit te leggen zijn, nu iedereen gevaccineerd is”, luidde het eerder op verschillende kabinetten.

Maar met vrienden of familie op reis gaan wordt nog wel beperkt: in vakantiewoningen mogen voortaan immers nog maximum 15 personen verblijven.

RECREATIE

Voor grote evenementen buiten verandert er in principe niets. Ook binnen mogen grote evenementen en concerten nog altijd doorgaan, maar enkel als het publiek kan zitten. Voor heel wat organisatoren betekent dat echter wel dat er annulaties zullen volgen.

Kerstmarkten en winterdorpen worden behandeld als buitenevenementen. Dat wil zeggen dat ze maximum 100 personen mogen ontvangen als er niet gecontroleerd wordt op het Corona Safe Ticket. Indien die controle er wel is, mogen er wel meer mensen aanwezig zijn.

Sportwedstrijden die binnen doorgaan, mogen geen publiek meer toelaten. Buiten mag dat wel nog steeds. Ook voor trainingen geldt dezelfde regel. Kinderen mogen wel begeleid worden door maximum twee meerderjarige personen, bijvoorbeeld hun ouders. Voor de sporters zelf zijn er geen beperkingen ingevoerd.

Vanaf maandag geldt er ook opnieuw een maximumcapaciteit voor jeugdactiviteiten. Vanaf dan mogen groepen nog maximaal 50 personen omvatten. Dat hebben de verschillende ministers van Jeugd zaterdag beslist.

Bovendien zullen de verschillende groepen zich ook niet mogen vermengen en wordt er gehamerd op een strikte mondmaskerplicht vanaf 10 jaar. Ook meerdaagse activiteiten met overnachting, zoals kampen, mogen niet meer worden georganiseerd. De verschillende ministers van Jeugd dringen er ten slotte op aan om activiteiten zo veel mogelijk buiten te organiseren.

TELEWERKEN

Aan de huidige regeling rond telewerken verandert niets: het is nog steeds verplicht om vier dagen thuis te werken – en dus geen volledige week, zoals hier en daar werd geopperd – tenzij dat door de aard van het werk niet kan.

ONDERWIJS

Tot 15 december moeten scholen hun meerdaagse buitenschoolse uitstappen schrappen. Dat is beslist na overleg met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijskoepels en de vakbonden. Daarnaast zullen klasgroepen zo veel mogelijk bij elkaar uit de buurt moeten blijven: ze mogen niet meer gemengd worden in bijvoorbeeld refters, studiezalen of in de naschoolse opvang.

Ook de quarantaineregels worden iets strenger: als binnen de zeven dagen drie leerlingen van dezelfde klas positief testen, moet heel de klas in quarantaine. Tot nu toe gold die regel pas vanaf vier leerlingen.

Thuisonderwijs wordt niet de regel. Scholen mogen zelf preventief voor afstandsonderwijs kiezen, ook wanneer er nog voldoende leerkrachten op school zijn. Oudercontacten en personeelsvergaderingen moeten sowieso online plaatsvinden.

TESTSTRATEGIE

Het Overlegcomité heeft de ministers van Volksgezondheid gevraagd om na te denken over een nieuwe teststrategie. Omdat zoveel mensen getest moeten worden op het coronavirus raken de huisartsen stilaan overspoeld. Ook voor de bestaande testcentra en laboratoria is de situatie niet evident.

Om ervoor te zorgen dat het systeem niet kapseist, bespreken de ministers van Volksgezondheid zaterdag tijdens een interministeriële conferentie een nieuwe teststrategie, zei federaal gezondheidsminister Vandenbroucke. “Al is het maar voor een korte periode, die moet ervoor zorgen dat onze capaciteit overeind blijft en iedereen het kan blijven trekken.”

Ook de concrete uitrol van de derde prik voor de algemene bevolking staat op de agenda.

Alle maatregelen gaan in vanaf zaterdag. De maatregelen met betrekking tot evenementen georganiseerd door professionals, gaan in vanaf maandag. Op 15 december komt er een nieuw Overlegcomité om de situatie opnieuw te evalueren.

Bekijk hier de toelichting van de extra maatregelen van premier De Croo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen