Winter in Antwerpen zonder kerstmarkt of eindejaarsvuurwerk

 

 ©  Stad Antwerpen

De stad Antwerpen schrapt de kerstmarkt, het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsreceptie uit het programma van haar stadsfestival Winter van Antwerpen. Dat is vrijdag beslist na een vergadering van de stedelijke crisiscel vrijdag.

tgBron: BELGA

“Dit is geen gemakkelijke beslissing, maar de bovenlokale maatregelen en de stijgende curve laten ons jammer genoeg weinig keuze”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Bovendien merkten we ook bij standhouders dat er steeds minder animo was.”

Een belangrijke groep van standhouders van de kerstmarkt zou inderdaad vragende partij zijn geweest om gezien de strengere maatregelen van het Overlegcomité de chalets van de kerstmarkt te annuleren. “Daarenboven blijkt de praktische en veilige organisatie van het kerstchaletdorp, verspreid over verschillende plaatsen in de historische binnenstad, binnen het wettelijk kader vrijwel onmogelijk”, stelt de stad nog. “Hetzelfde geldt voor het nieuwjaarsvuurwerk en de traditionele nieuwjaarsreceptie.”

Verschillende andere activiteiten van Winter in Antwerpen gaan voorlopig wel nog door, benadrukt de stad. De schaatspiste en bijhorende bar, het reuzenrad, de Winterfoor, het Joe Xmas House op de Grote Markt, de kerststal, het sterrenkijken op Het Steen en verschillende animaties gaan tot nader order door zoals gepland. “Er blijven tal van evenementen die we wel veilig kunnen organiseren om deze kerst- en eindejaarsperiode te verwarmen”, meent De Wever.

Om het kerst- en eindejaarsshoppen in goede banen te leiden, zullen er ook bijkomende maatregelen gelden op de Meir. Zo zullen shoppers er door dynamische borden en op piekdagen door stewards op gewezen worden de afstandsregel te respecteren en bij drukte een mondneusmasker te dragen.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie