Michael Somers zorgt voor stunt in EK-selectiewedstrijd en blijft Isaac Kimeli voor

 

 ©  BELGA

Michael Somers heeft zondag de CrossCup in Roeselare gewonnen, die ook geldt als EK-selectiewedstrijd. Hij haalde het verrassend voor topfavoriet Isaac Kimeli. In de slotkilometer stond Kimeli volledig stil en werd hij nog bijgehaald door Nikolaï Saké.

Laurens Van HeuverswijnBron: BELGA

De kopgroep dunde stelselmatig uit op Schiervelde en uiteindelijk kon niemand favoriet Kimeli nog bijhouden. Hij leek op weg naar een lange solo, maar viel in de slotmeters volledig stil. Michael Somers had zijn wedstrijd veel beter ingedeeld en ging met de zege aan de haal. In de laatste rechte lijn kwam Nikolaï Saké, de sensatie van dit winterseizoen, nog langszij bij Kimeli. Het werd een fotofinish, maar Kimeli kreeg uiteindelijk toch de tweede plaats toegewezen. 

De vierde plaats was voor Ruben Querinjean, maar die komt voor Luxemburg uit. Daardoor lijkt de kans bijzonder groot dat ook de nummer vijf van zondag naar het EK veldlopen in Dublin mag, en dat was verrassend Pieter-Jan Hannes, die terug in de buurt komt van zijn beste niveau en zijn race op Schiervelde vooral heel goed indeelde. Co-favoriet Lander Tijtgat verloor onderweg zijn schoen en viel even uit de top veertig. Hij zette nog een dijk van een inhaalrace neer en finishte als dertiende. Zijn EK-ambities mag hij in principe opbergen. Marco Vanderpoorten finishte als eerste belofte.

Elise Vanderelst en Ruben Verheyden zijn baas op de korte cross

Elise Vanderelst heeft zondag bij de CrossCup in Roeselare de korte cross bij de vrouwen gewonnen. Bij de mannen was Ruben Verheyden de primus.

De top twee bij zowel vrouwen als mannen in Roeselare mag naar het EK veldlopen in Dublin als onderdeel van de Belgische Mixed Relay, de respectievelijke nummers drie mogen mee als reserve. Vanderelst liet geen spaander heel van de concurrentie. De Europese indoorkampioene op de 1.500 meter ging er al snel vandoor en bouwde haar kloof alleen maar verder uit. Vanessa Scaunet liep naar de tweede plaats en had op haar beurt een ruime marge op nummer drie Paulien Nelissen.

Bij de mannen was het spannender. Ruben Verheyden nam van bij de start het heft in handen. De Europese beloftekampioen op de 1.500 meter probeerde zo de tegenstand te versmachten, maar zijn concurrenten bleven toch altijd redelijk in de buurt. Uiteindelijk wist Verheyden toch stand te houden. Hij haalde het met twee seconden voorsprong op Stijn Baeten. Nog eens één secondje later volgde Robin Hendrix als derde.

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie