160-tal reizigers met valse PCR-test voor de rechter gesleept

 

 ©  Kristof Vadino

Een 160-tal mensen die de afgelopen maanden op Brussels Airport een vals attest van een negatieve PCR-test hebben voorgelegd toen ze op reis wilden vertrekken, moeten zich de komende weken voor de rechtbank verantwoorden. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde, dat acht themazittingen organiseert. De voorbije weken hebben enkele andere reizigers die hetzelfde hadden geprobeerd, al straffen opgelegd gekregen tot zes maanden cel en 1.200 euro boete.

mtm

Reizen naar het buitenland is sinds 19 april weer mogelijk, maar bij terugkeer moet de reiziger een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen, en bij het vertrek is vaak een attest van een negatieve PCR-test nodig. Om misbruiken tegen te gaan, heeft het College van Procureurs-Generaal richtlijnen uitgevaardigd over de vervolging van personen die dergelijke PLF’s of attesten over Covid-tests vervalsen. Concreet voorzien die erin dat personen die dergelijke valse documenten aanmaken of gebruiken, onmiddellijk gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. Parketten kunnen er wel voor kiezen eerst nog een minnelijke schikking van 750 euro voor te stellen. Dat laatste is wat het parket Halle-Vilvoorde besloten heeft te doen voor de mensen die via Brussels Airport reizen.

“De afgelopen maanden werden zo 820 personen betrapt bij het inchecken van hun bagage of bij het aan boord gaan van het vliegtuig”, meldt het parket Halle-Vilvoorde. “De toegang tot de vlucht werd hen geweigerd en er werd hen een minnelijke schikking van 750 euro voorgesteld. Ongeveer 80 procent van hen is ingegaan op de minnelijke schikking. Degenen die niet betalen, worden gedagvaard op acht themazittingen die de komende maanden plaatsvinden.”

Dinsdag vindt de eerste dergelijke themazitting plaats, waarop meteen een 20-tal personen moeten verschijnen.

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie