Tientallen Britten zitten dagenlang vast in ondergesneeuwde pub: “De sfeer is top en er is voldoende bier aanwezig”

Tientallen Britten zakten afgelopen weekend af naar een pub in de onherbergzame Britse regio Yorkshire Dales om een feestje te bouwen. Maar dat feestje duurde veel langer dan gepland toen een sneeuwstorm plots toesloeg en het witte poeder de kroeg in een mum van tijd helemaal bedekte. Zo’n zestig klanten waren gedwongen om in de Tan Hill Inn te blijven. Maar van paniek, heimwee of een ondergesneeuwde stemming was geen sprake. “De sfeer is geweldig en er is nog meer dan voldoende bier aanwezig”, aldus een van de gestrande klanten. Maandag was het feestje voorbij toe een sneeuwruimer de kroeg bereikte.

Bron: BBC, Facebook

Op de facebookpagina wordt de Tan Hill Inn omschreven als “een unieke pub op een unieke locatie, gesitueerd op de top van het Penninisch gebergte, met een prachtig uitzicht, een verwarmend haardvuur, warme dranken, lokale bieren en goed eten”.

Als die omschrijving klopt zijn er slechtere plekken op Aarde om dagenlang gestrand te raken. Tientallen mensen zakten vrijdagavond voor een optreden van een Oasis-tributeband af naar de afgelegen pub in het natuurgebied Yorkshire Dales, de hoogst gelegen herberg (528 meter boven de zeespiegel) van het Verenigd Koninkrijk.

Storm Arwen

Diezelfde avond nog werden ze verrast door de storm Arwen die een koudegolf en een heel pak sneeuw meebracht naar de regio. Tegen zaterdagochtend was de pub bedolven onder een laag sneeuw van bijna een meter hoog en moesten de handen uit de mouwen gestoken worden om de ondergesneeuwde deur open te krijgen en uit de pub te geraken.

 

 ©  The Tan Hill Inn

Het hevige stormweer zorgde er ook voor dat stroomkabels in de regio neerkwamen en wegen onbruikbaar werden omdat inwoners hun auto inderhaast achterlieten. Het was te gevaarlijk voor de klanten van de Tan Hill Inn om huiswaarts te trekken, dus moesten ze noodgedwongen binnen blijven. Maar heel erg vonden ze dat niet.

De sfeer bleef het volledige weekend opperbest, sommige klanten wilden zelfs nog veel langer blijven, zo vertelde uitbaatster Nicola Townsend (61) maandagochtend aan BBC. “Onze gasten zijn enorm geduldig en begripvol en daar zijn we enorm blij mee. Ons personeel werkte zich dagen uit de naad om het zo draaglijk mogelijk te maken voor iedereen, maar de klanten staken zelf ook de handen uit de mouwen en wasten mee glazen af en hielden het hier proper.”

Quiz en karaoke

De aanwezigen vulden hun dagen door zichzelf te entertainen met onder meer een quiz, bordspelletjes en er werd zelfs een karaoke-avond ineen gestoken. Uiteraard draagt de aanwezige drank er ook toe bij dat de sfeer lang niet onder het vriespunt zakt in de Tan Hill Inn. “Ik probeerde er wel op te waken dat er niet de hele dag door wordt gedronken, want als plots het bericht kwam dat iedereen kan vertrekken, moet dat natuurlijk veilig en verantwoord kunnen gebeuren. Bij het ontbijt geen alcohol dus”, aldus Nicola.

Toen het moment maandagochtend kwam dat de sneeuwruimer de kroeg bereikte en de klanten groen licht kregen om de pub te verlaten, werd Nicola tegen een beetje emotioneel. “Het is een cliché-uitspraak, maar is hier wel van toepassing: de klanten kwamen als vreemdelingen, maar heel wat van hen zullen hier als vrienden vertrekken. We kwamen samen in uitdagende omstandigheden en kregen allemaal ervaring die ons leven veranderde. We overwegen zelfs een reünie volgend jaar.”

 joro, pjv

Meer videos

Miljoenen kevers veroveren Argentijns dorp

Gluren bij BV's: iedereen is het beu

Indrukwekkende villa staat te koop, en vooral de garage tart de verbeelding

Onderzeese vulkaanuitbarsting in Stille Oceaan zo krachtig dat het zichtbaar was vanuit de ruimte

Postbode beleeft gênant moment tijdens ronde en ziet daarna pas de bewakingscamera bij huis: "Oh nee..."

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie