Gaat Aalst Carnaval 2022 door of niet? “Tegen eind december willen we duidelijkheid scheppen”

Komt er na de afgelaste editie van 2021 toch nog een stoet – al dan niet met enkel buitenactiviteiten en raamverkoop aan de cafés? Voor 2022 zouden de Aalstenaars het weten. 

Komt er na de afgelaste editie van 2021 toch nog een stoet – al dan niet met enkel buitenactiviteiten en raamverkoop aan de cafés? Voor 2022 zouden de Aalstenaars het weten. © Leen De Smedt

Aalst -

Voor het jaareinde wil Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) in overleg met de lokale Veiligheidscel beslissen of hét volksfeest van de Ajuinen in 2022 al dan niet kan doorgaan. Ook tijdens de gemeenteraad waren daar verschillende vragen over gerezen. “Laat ons hopen dat we de meest onmenselijke beslissing voor de Aalstenaars niet moeten nemen”, aldus D’Haese.

De bezorgdheid werd onder meer geuit bij monde van Open VLD-fractieleider Bart Van den Neste, die in de coalitie zit maar in de eerste plaats als mens en carnavalist zei te spreken: “Ik denk dat we naar een finale beslissing moeten gaan tegen het einde van het jaar, anders wordt het maken van een praalwagen en kostuums voor tachtig procent van de carnavalsgroepen niet haalbaar.” Ook Filip Van de Winkel (CD&V) en Ann Van de Steen (Vooruit) vroegen een deadline te hanteren en duidelijkheid te verschaffen, “zodat carnavalisten niet tot ver in februari onnodige kosten doen in aanloop naar een mogelijk toch geannuleerde stoet.” Het feest staat van zondag 27 februari tot en met dinsdag 1 maart in de agenda.

Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) antwoordde dat hij niet wilde gaan voor de gemakkelijkste oplossing, namelijk het nu al afgelasten van het volksfeest. “De vraagstellingen zijn heel begrijpelijk, want de coronacijfers dansen op dit ogenblik in de verkeerde richting. Maar achter deze verschrikkelijke klim moet een daling komen, en het is volgens biostatistici niet ondenkbeeldig dat eens die wordt ingezet, de situatie er voor ons gunstig kan uitzien. Als binnen twee maand blijkt dat Carnaval toch had kunnen doorgaan, dan heb ik bij een afgelasting een heel slechte beslissing genomen”, aldus de burgemeester. “Voor veel mensen in Aalst is Carnaval hun leven, dit is ook een zaak van mentaal welzijn. Laat ons hopen dat we de meest onmenselijke beslissing voor een Aalstenaar niet moeten nemen. Nog dit jaar willen we daar duidelijkheid over hebben en hier zal dan ook duidelijk over gecommuniceerd worden.”

Leen De Smedt

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio