Buurtcomité de Kielse Reddingsvest start affichecampagne en plant betoging voor het behoud van groen

 
Antwerpen -

Buurtbewoners op het Antwerpse Zuid, gaven woensdag de aftrap voor een affichecampagne ter behoud van het stukje groen op de Kielsevest. De stad wil het groen en de oude officierswoningen die er nu staan, slopen en er een kantoortoren van acht verdiepingen en brandweerkazerne bouwen. Dat wil het buurtcomité de Kielse Reddingvest vermijden, daarom riepen ze woensdag de buurt op om op 19 december om 11 uur mee te betogen.

Saar Van Olmen

Tegen de bouw van de torens dienden zo’n zeventigtal buren samen met het buurtcomité een bezwaar in. “Heel de stad moet ontharden”, zegt Jolien Van Engeland van het buurtcomité de Kielse Reddingvest, “maar als het puntje bij paaltje komt, wordt elk stukje groen verhard. De Stad moet het goede voorbeeld geven.”

 

Officierswoningen

Op de Kielsevest staan twee oude officierswoningen. “Het zijn de laatste bovengrondse restanten die herinneren aan de Brialmontperiode die uitermate bepalend was voor Antwerpen”, zegt het comité. De dienst monumentenzorg zou volgens de Kielse Reddingvest een negatief advies gegeven hebben voor de sloop, “maar de Stad legt dit advies naast zich neer”, klinkt het.

De tuintjes werden soms opengesteld tijdens een zomerbar of een tentoonstelling. De buurt stelt nu voor om het plekje beter te onderhouden en het voor publiek toegankelijk te maken. “De brandweer heeft echt wel een nood aan een nieuwe kazerne”, bevestigt Van Engeland. “Maar de Stad heeft hiervoor de gemakkelijkste oplossing gekozen, terwijl er alternatieven zijn in de buurt.”

Van Engeland wijst ook op de beperkte parkeergelegenheid in de buurt, wat met de komst van kantoorgebouwen niet zal verbeteren. “We vragen de buurt om de affiches op te hangen en mee te betogen in december.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs