Vrijdag al nieuw Overlegcomité

 ©  BELGA

Vrijdag 3 december vindt er - zoals gevraagd door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) - alweer een nieuw Overlegcomité plaats, zo heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) bevestigd aan onze redactie. Het gaat al om het derde in minder dan drie weken tijd.

mtm

De regeringen namen de voorbije twee weken ook al strengere maatregelen tegen de opmars van het coronavirus, maar de druk op de zorgsector en zeker op de ziekenhuizen blijft erg hoog. De premier vroeg daarom woensdag het advies van coronacommissaris Pedro Facon, die op zijn beurt een analyse heeft opgevraagd bij de experten van de GEMS. Op basis van die informatie heeft de premier nu beslist om opnieuw een Overlegcomité samen te roepen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vroeg de premier woensdagmiddag voor de televisiecamera’s al om het Overlegcomité versneld bijeen te roepen. Hij pleitte expliciet voor een tijdelijk verbod op recreatieve binnenactiviteiten. “Ik maak me grote zorgen over wat er vandaag in de ziekenhuizen gebeurt”, aldus Jambon woensdag.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nam de voorzet aan. “Het is heel duidelijk dat de activiteiten die binnen doorgaan moeilijk echt goed te beveiligen zijn. Ik denk dat we ons moeten beraden of we vandaag voldoende sterke maatregelen hebben op dat vlak”, zei hij tijdens een persconferentie over de nieuwe teststrategie. De vicepremier wees daarnaast ook expliciet naar het onderwijs. “We hebben een coherent pakket aan maatregelen nodig om de activiteiten in alle leeftijdsgroepen in lijn te brengen met wat nodig is in de strijd tegen de pandemie.”

Donderdagnamiddag werd dan beslist om vrijdag al een nieuw Overlegcomité te houden. Het kernkabinet komt donderdagavond samen om het standpunt van de federale regering te bespreken. Vrijdag vanaf 9 uur zit het voltallige Overlegcomité dan samen in het Brusselse Egmontpaleis om nieuwe maatregelen te bespreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt