Coronavoucherbank kan starten

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De coronavoucherbank voor reisorganisatoren kan, na enkele weken vertraging, in werking treden. Het wetsvoorstel van de meerderheid dat dat steunmechanisme in het leven roept, is donderdag goedgekeurd door de plenaire vergadering van de Kamer.

Bron: BELGA

Aan het begin van de coronacrisis in maart 2020 kregen consumenten ‘coronavouchers’ in ruil voor pakketreizen die door pandemie geannuleerd moesten worden. Met die voucher konden ze dan een jaar lang een nieuwe reis boeken. Werd er na die datum nog geen gebruikgemaakt van de cheque, dan konden consumenten hun geld terugvragen. De touroperator kreeg dan een half jaar de tijd om de reis terug te betalen. 

Maar de sector heeft zijn volledige activiteiten nog altijd niet kunnen hervatten, terwijl de coronavouchers wel al terugbetaald moesten worden. Om financiële drama’s te vermijden, wordt een steunmechanisme voorzien in de vorm van een coronavoucherbank, waar 210 miljoen euro in zit. Touroperators kunnen daar geld lenen om de vouchers terug te betalen. 

Reisorganisatoren mogen een bedrag van maximaal 3 miljoen euro lenen en mogen het geld enkel gebruiken voor het terugbetalen van openstaande vouchers. Het bedrag van de toegekende lening mag bovendien niet meer bedragen dan 80 procent van de totale waarde van de in aanmerking komende vouchers per reisorganisator. 

De eerste vouchers moesten in september al terug worden betaald, maar de creatie van de coronavoucherbank liep wat vertraging op. Het mechanisme kreeg eerder al groen licht in de Kamer, maar er was ook nog groen licht nodig van de Europese Commissie. Dat kwam er pas op 15 november, maar in de eerste versie van het wetsvoorstel moesten de reisorganisatoren hun aanvraag al tegen 16 november indienen. Die datum moest dus worden aangepast. 

De regeling werkt nu met terugwerkende kracht vanaf 22 november. De leningen worden verstrekt tegen een jaarlijkse rentevoet van drie procent en hebben een looptijd van vijf jaar vanaf de datum van ondertekening van de overeenkomst. In totaal is ongeveer nog 135 miljoen euro aan vouchers in omloop. Volgens de indieners van het wetsvoorstel kunnen de betalingen op 1 januari starten.

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie