ATP schrapt voorlopig geen mannentoernooien in China, Medvedev “voelt er zich niet goed bij om in China te spelen”

 

 ©  REUTERS

De internationale mannentennisbond ATP is voorlopig nog niet van plan om het voorbeeld van vrouwentennisbond WTA te volgen in het schrappen van alle toernooien in China. De WTA kondigde woensdag aan dat alle tien toptoernooien in China en Hongkong van de kalender worden gehaald tot er duidelijkheid is rond de veiligheid van tennisster Peng Shuai. Daniil Medvedev, nummer twee bij de mannen, liet weten dat hij zich niet goed zou voelen om nu in China te spelen.

Maarten Delvaux

De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde begin november op het Chinese sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Die boodschap verdween al snel van het internet en van de tennisster werd nadien gedurende ruim twee weken niets meer vernomen. De voorbije weken verscheen Peng opnieuw zogezegd in het openbaar en ook IOC-voorzitter Thomas Bach had twee keer een videogesprek met haar, maar daaruit kon nog niet blijken of de tennisster effectief in veiligheid was.

Om druk te zetten op Peking schrapte de WTA - de internationale vrouwentennisbond - al haar (lucratieve) toptoernooien in China. Dat kon op veel bijval rekenen uit de internationale tenniswereld - ook bij mannelijke spelers - en dus werd er gekeken of ook de internationale mannentennisbond ATP het voorbeeld van de WTA zou volgen. Dat gebeurt voorlopig niet. De ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi plaatste donderdag wel een reactie op de officiële website.

“De situatie rond Peng Shuai blijft ernstige zorgen baren binnen en buiten onze sport. De reactie op die zorgen is tot nu toe tekortgeschoten. We dringen opnieuw aan op een lijn van open directe communicatie tussen de speler en de WTA om een ​​duidelijker beeld van haar situatie.”

“We weten dat sport een positieve invloed kan hebben op de samenleving en we zijn over het algemeen van mening dat een wereldwijde aanwezigheid ons de beste kans geeft om kansen te creëren en impact te maken. We zullen blijven overleggen met onze leden en alle ontwikkelingen volgen naarmate dit probleem zich verder ontwikkelt.”

Medvedev: “Niemand voelt zich er zich goed bij in China te spelen”

“Als er volgende week een toernooi (in China) zou worden gespeeld, zou waarschijnlijk niemand zich er op zijn gemak voelen,” zei ‘s werelds nummer twee Daniil Medvedev donderdag in Madrid, waar hij zich met Rusland voor de halve finales van de Davis Cup plaatste.

 

 ©  ISOPIX

“De WTA heeft een duidelijke en dappere beslissing genomen, maar ik wil niemand met de vinger wijzen omdat ze niet dezelfde beslissing nemen”, zei Medvedev. “Misschien heeft Andrea Gaudenzi een andere visie. Ik ga niet beslissen welke de juiste is. Het volgende mannentoernooi in China is ook pas in de herfst. Er is dus genoeg tijd om te kijken hoe de zaak evolueert. China is gastheer van vier ATP-toernooien in het najaar, met het Shanghai Masters 1.000 als belangrijkste. “Er zijn problemen in veel landen, maar toch spelen we er toernooien,. Het belangrijkste is nu dat we zien dat Peng oké is, want dat weten we nog altijd niet honderd procent zeker.”

IOC had contact met Peng: “Persoonlijke ontmoeting in januari”

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) had deze week opnieuw contact met Peng. “Wij hebben haar brede steun aangeboden, zullen regelmatig contact met haar houden en hebben al een afspraak gemaakt voor een persoonlijke ontmoeting in januari”, meldde het IOC donderdag. Het IOC stelt dat er “verschillende manieren” zijn om Peng te helpen en hoopt met “stille diplomatie” iets te bereiken. “Op basis van ervaringen van regeringen en andere organisaties is dat de meest veelbelovende manier om in dergelijke humanitaire aangelegenheden doeltreffend te werk te gaan”, aldus het IOC.

Over drie maanden vinden de Olympische Winterspelen plaats in Peking.

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie