Hanne Maudens laat depressie achter zich en keert terug naar haar eerste liefde, de meerkamp: “Ik geniet en ik lach opnieuw”

 ©  Geert De Rycke

Hanne Maudens, die in Tokio 2021 stond als lid van de 4x400m met de Belgian Cheetahs, keert opnieuw terug naar de meerkamp. In september 2021, na een periode van depressie, alleen op reis gaan tussen de paarden, en werk in de horeca vond ze zichzelf en haar weg naar de meerkamp, terug.

Hans Jacobs

Vorig jaar maakte Maudens de overstap naar de 400 en de 800 meter onder coach Tim Moriau en wist ze een plekje te veroveren binnen de Belgian Cheetahs, het Belgische 4 x 400m-estafetteateam.

“Ik kwam net uit een moeilijke periode van depressie en die overstap voelde toen de beste keuze. Onder Tim zijn vleugels vond ik terug een warme trainingsaanpak waar mijn mentaal welzijn weer centraal stond. Bovendien kwam ik na twee jaar van één op één trainen in een gemotiveerde en lieve trainingsgroep terecht”, aldus Maudens.

“Aangezien ik zeer weinig vertrouwen en laag zelfbeeld had, was ik het plezier totaal zoek. Mijn beeld van topsport was volledig verengd naar: pijn, afzien, isolement en puur presteren. Het zorgde ervoor dat ik totaal geen voldoening meer haalde uit mijn trainingen. Mijn intrinsieke motivatie was weg. Op de koop toe voelde ik mij hierin dan nog compleet falen, topsporters hebben namelijk de neiging om te perfectionistisch te zijn”, zo glimlacht ze.

 ©  BELGAPLUS

“Nochtans haal ik normaal hier juist mijn kracht uit: uit mijn doorzettingsvermogen en grote ambitiedrang. Ik wisselde in september 2020 naar het lopen om even alle technieken, waarin ik alles begon te overdenken, achter mij te laten. Gewoon verstand op nul en gaan, zalig! In minder dan één jaar tijd verbeterde ik mijn tijd tot 53.06 seconden en haalde de EK indoor kwalificatie in Torun vorige winter”, aldus een trotse Maudens.

Waarom ze dan weer is overgeschakeld? “In maart 2021 ging alles echter weer mis. Ik kreeg opnieuw het akelige gevoel dat ik op het verkeerde pad was terechtgekomen. Mijn kinderdroom was altijd geweest om de zevenkamp te doen. Het besef dat ik niet aan de start ging staan van de zevenkamp in Tokio, ondanks dat ik een olympisch ticket op had, werd me allemaal te veel.”

In september 2021, na een periode van depressie, alleen op reis gaan tussen de paarden, en werk in de horeca vond ze zichzelf (via zwemmen na het horecawerk) en haar weg naar de meerkamp, terug - niet meer onder Wim Vandeven, maar onder haar vertrouwde trainers toen ze 6.252 punten behaalde in Gotzis 2018. Een puntenaantal waarbij ze Tia Hellebaut voorbijging en de tweede beste Belgische prestatie aller tijden neerzette. Maudens traint nu opnieuw onder Filip Eeckhout, Timothy Hubert. Haar mama - Andrea Eurlings - helpt en ondersteunt waar nodig.

 ©  Geert De Rycke

“Ik heb de meerkampmicrobe weer volledig te pakken. Ik kijk weer uit naar de trainingen en haal er enorm veel voldoening uit. Ik geniet en lach weer, kan terug dromen, heb opnieuw ambities. Zo wil ik mij maar al te graag laten zien op de Spelen van Parijs 2024 en Los Angeles 2028. Alles wat er in zit – en geloof me, dat is nog veel – wil ik eruit halen. Kortom, ik wil mijn volledige potentieel benutten. Dat zal enkel lukken met een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning, via een gezonde, evenwichtige manier van trainen met de nodige uitdaging waar ik de touwtjes wel zelf in handen kan houden.”

“Door de meerkamp even los te laten, heb ik ontdekt hoe graag ik het eigenlijk doe, de omstandigheden waarin toen gewoon verkeerd. Ik ben het levende bewijs: je kan pas iets missen, als je het niet meer doet. Al is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, de situatie is allesbehalve optimaal.” Vooral op financieel vak is ze volledig op zichzelf aangewezen. “Ik ben voorlopig mijn contract en financiële ondersteuning met Sport Vlaanderen kwijt, al hoop ik dat dit snel weer in orde komt. In de tussentijd geef ik lezingen over mentaal welzijn aan scholen en bedrijven om uit de kosten te komen. Helaas geeft corona hier voorlopig ook een stokje voorgestoken. Maar ik laat mij niet van de wijs brengen, onafhankelijk en met de juiste moment om me heen, bouw ik weer stapje voor stapje aan mij toekomst na een lange lijdensweg van twee jaar. In jezelf investeren is altijd iets moois en krachtigs”, aldus een strijdvaardige Maudens.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt