Voetbal en veldrijden mogen blijven doorgaan met publiek, indoorsporten moeten het stellen zonder toeschouwers

 

 ©  BELGA

“De coronabesmettingen zijn in België bij de hoogste van Europa”. Met die boodschap begon premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag zijn persconferentie. En dus werden er ook nieuwe maatregelen aangekondigd voor de sportwereld.

Vincent Van Genechten

Binnensporten mogen blijven doorgaan, zij het zonder publiek. “Tijdens de voorbije maanden en de vorige golven hebben we gezien dat dit belangrijk is voor ons mentale welzijn”, klinkt het. Daardoor gaan onder anderen de eerste basketbal- en volleybalcompetities door. Al beslisten de clubs uit de BNXT League onlangs dat ze tot 15 december niet zullen spelen.

De basketbalclubs hebben begrip voor de maatregelen die genomen werden, maar betreuren aan de andere kant het feit dat een sportwedstrijd op professioneel niveau niet als een indoorevenement met zittend publiek beschouwd wordt. De clubs willen zichzelf de kans geven de wedstrijden met publiek af te werken om de financiële schade te beperken.

 

 ©  BELGA

“De Vlaamse Sportfederatie, die 20.000 sportclubs vertegenwoordigt, reageert opgelucht na de beslissingen van het Overlegcomité om (binnen)sporten niet te verbieden”, klinkt het. “Sport is de maïzena van de maatschappij. We zijn blij dat politici erkennen dat sport de fysieke en mentale gezondheid van de Belg ten goede komt. Door te blijven sporten én rekening te houden met de geldende maatregelen, kunnen we sterk uit deze pandemie komen.”

Opvallend: de sportsector is vragende partij voor versnelde vaccinaties van de jongeren tussen 5 en 12 jaar. “Zo kunnen ook zij nog veiliger sporten, binnen en buiten. De Vlaamse Sportfederatie roept federaties en sportclubs ook op om tijdens de verlengde kerstvakantie competities op te schorten. Een langere winterstop zal helpen om het aantal besmettingen sneller terug te dringen. We raden wel aan om de trainingen binnen de eigen club door te laten gaan, zodat iedereen in de sport een uitlaatklep vindt tijdens de donkere decembermaand.”

Overleg met Pro League

Er was ook relatief goed nieuws voor buitensporten, zoals het voetbal en veldrijden. Er wordt geen verbod opgelegd op wedstrijden met meer dan 200 toeschouwers, zoals dat wel werd opgelegd aan anderen evenementen (buiten erediensten en trouwfeesten). Er wordt gemikt op goed “crowdmanagement”. Lees: mondmaskers op en coronapas laten zien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Pro League had dan ook gevraagd om het advies van de GEMS niet te volgen. “Een voetbalwedstrijd bijwonen gebeurt in een veilige omgeving, dat wordt bevestigd door wetenschappelijke studies. We hopen dat het constructieve overleg en het vertrouwen van de voorbije maanden helpt om de tribunes open te houden”, klonk het.

De experts hadden er in hun advies voor gepleit om het publiek bij alle sportwedstrijden, en dus ook in het voetbal, te verbieden. Daarover werd tijdens het Overlegcomité geen knoop doorgehakt. De politici achten het raadzaam om eerst te overleggen met de Pro League.

Meer over Coronavirus

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie