Sandrine Tas schaatst Belgisch record op 500 meter tijdens Wereldbeker schaatsen: “Het was nochtans geen perfecte rit”

 

 ©  BELGAIMAGE

Sandrine Tas heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Amerikaanse Salt Lake City het Belgisch record op de 500 meter verbeterd. Tas bracht het record vrijdag op 38.79.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

De schaatsster uit Oostende is de eerste Belgische die onder de 39 seconden duikt. Het oude record stond sinds 31 januari van dit jaar in Heerenveen op naam van Stien Vanhoutte (39.19). Voordien stond het record reeds op naam van Tas.

In haar rit tegen de Japanse Rio Yamada legde Tas de eerste honderd meter af in 10.6. De hoog gelegen Utah Olympic Oval  (1425 meter boven de zeespiegel) geldt als een bijzonder snelle piste.

“Geen perfect rit”, aldus Tas. “Dus morgen nog eens proberen te knallen (op de tweede 500m). Maar ik ben zeker wel tevreden hoor. De start was zeker goed genoeg en daarna had ik een heel goeie openingsbocht, plus een goed recht stuk Maar dan ging ik nog te voorzichtig de binnenbocht in. Het is allemaal nog een leerproces, want ik heb nog nooit een 500m op hoogland gedaan. Ik ken mijn limieten dus nog niet helemaal.”

 

 ©  BELGAIMAGE

Tas eindigde in de B-groep als zeventiende (van dertig). Winnares was de Nederlandse Dione Voskamp in 37.65, voor de Canadese Marsha Hudey (37.92) en de Chinese Lina Zhang (37.98). In de A-groep ging de winst naar de Amerikaanse Erin Jackson (36.80). Femke Kok schaatste met 37.01 een nieuw Nederlands record.

De West-Vlaamse Sandrine Tas, een grote naam in het skeeleren, is bezig aan een uitstekend seizoen. In oktober schaatste ze ook al een persoonlijke besttijd op de 1.000 meter. Vorig jaar viel haar seizoen grotendeels in het water door een zware val op training voor de ploegenachtervolging.

 

 ©  ISOPIX

Schouten schaatst alweer een toptijd

Irene Schouten heeft ook de derde wedstrijd bij de lange afstanden in de wereldbeker op haar naam geschreven. Na de 3000 meter in Polen en de 5000 meter in Noorwegen was de Noord-Hollandse met 3:52.89 ook de beste op de 3000 meter in Salt Lake City. Ze bleef in een nieuw Nederlands record wereldkampioene Antoinette de Jong en de Noorse Ragne Wiklund ruim voor.

Schouten dook in een vlakke race onder het record van 3:54.02 dat Esmee Visser in 2019 op de Utah Olympic Oval in Salt Lake City had neergezet. Ze bleef ook maar nipt boven het wereldrecord van Martina Sablikova van 3:52.02 en liet zien dat haar trainingskamp weg van het ijs geen gevolgen heeft gehad voor haar vorm.

Antoinette de Jong werd tweede met 3:55,.19, een verbetering van haar eigen toptijd, en was daarmee nipt sneller dan Wiklund die kwam tot 3:55.51. De Jong versloeg in haar rit ploeggenote Joy Beune, die met een persoonlijk record van 3:57.09 zevende werd.

Meer over Olympische Winterspelen