Ouders schoolschutter Michigan zeggen onschuldig te zijn

Jennifer en James Crumbley 

Jennifer en James Crumbley ©  AFP

De ouders van de schoolschutter in de Amerikaanse staat Michigan hebben zaterdag tijdens hun voorgeleiding ontkend schuldig te zijn aan dood door schuld. Eerder op de dag werden James en Jennifer Crumbley aangehouden nadat ze als voortvluchtigen waren aangemerkt. De rechter heeft een borgsom van 500.000 dollar (442.000 euro) voor elk van de ouders vastgesteld.

Laurence TorckBron: BELGA

Aanklager Karen McDonald vertelde tijdens de hoorzitting dat de Crumbleys 4.000 dollar uit een bankautomaat haalden toen de autoriteiten naar hen op zoek waren. “Dit zijn geen mensen van wie we zeker kunnen zijn dat ze uit zichzelf naar de rechtbank zullen terugkeren.”

Het echtpaar had volgens de openbaar aanklagers hun zoon Ethan (15) een vuurwapen als kerstcadeau gegeven. Hij doodde dinsdag op zijn school in Oxford vier mensen en verwondde zeven anderen. De ouders zouden waarschuwingssignalen hebben genegeerd die erop wezen dat de tiener mogelijk een bloedbad kon aanrichten.

LEES OOK. Ouders van 15-jarige schutter in Amerikaanse school opgepakt na vluchtpoging

Niet opdagen

De ouders zouden vrijdag worden voorgeleid, maar kwamen niet opdagen en reageerden niet meer op de telefoontjes van hun advocaten. De politie begon een zoektocht en vond ze in een industrieel pand in Detroit, tientallen kilometers van Oxford vandaan. De advocaten zeiden eerder dat hun cliënten Oxford hadden verlaten en op tijd zouden terugkeren voor hun voorgeleiding.

Tegen James en Jennifer Crumbley zijn in totaal vier aanklachten ingediend. “Deze aanklachten zijn bedoeld om de personen die hebben bijgedragen aan de tragedie, ter verantwoording te roepen en ook om de boodschap te sturen dat wapenbezitters een verantwoordelijkheid hebben”, zei McDonald eerder.

De autoriteiten hadden een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de tip die zou leiden tot de arrestatie van James en Jennifer Crumbley. Het wordt ze onder meer kwalijk genomen dat ze het vuurwapen thuis niet veilig hadden opgeborgen. Hun zoon Ethan zit sinds de schietpartij vast. Hij wordt verdacht van moord en terrorisme.

 

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Verenigde Staten

Video

Keuze van de redactie