Antwerpse derby loopt uit de hand: Beerschot-fan loopt veld op om vuurwerk in Antwerp-vak te gooien, ook rellen achteraf

De Antwerpse derby tussen Beerschot en Antwerp is zondagmiddag even voorbij het uur stilgelegd doordat een supporter van de thuisploeg over de boarding gekropen was. De fan, die een bivakmuts droeg, gooide vuurwerk in het vak met Antwerp-fans maar kon snel overmeesterd worden door politieagenten in burger. Eerder hadden beide supportersclans ook al vuurwerk afgestoken in hun vakken.

lvdw, wic, gva

Halverwege de tweede helft in Beerschot-Antwerp was het even schrikken. Niet lang na de 0-1 van Radja Nainggolan stormde een Beerschotsupporter met bivakmuts het veld op om een vuurpijl in het bezoekersvak te gooien. “De supporter die de vuurpijl geworpen heeft, zal morgen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter voor poging tot doodslag en brandstichting”, zegt Lieselotte Claessens van het Antwerps parket. Het parket legt de man ook een stadionverbod op dat onmiddellijk ingaat voor drie maanden.

Volgens onze informatie werd de vuurpijlwerper in 2017 al eens veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur voor mishandeling van een Antwerp-fan. De feiten gebeurden op 31 januari 2016, na de wedstrijd tussen Berchem-Sport en Beerschot-Wilrijk. Beerschot-supporters hadden zich aan café De Lijmstok in de Uitbreidingsstraat in Berchem verzameld, toen een Antwerp-fan met supporterssjaal voorbij kwam en luidkeels Antwerpslogans begon te roepen. Die houding werkte als een rode lap op een stier bij de Beerschotaanhangers, die hem achterna gingen tot Berchem station. Op de trappen van het station werd het slachtoffer met een beenveeg onderuit gestampt door de Beerschot-fan, die vanavond tijdens de derby de vuurpijl wierp, waarna hij gewond bleef liggen. Zijn Antwerpsjaal werd nadien in brand gestoken. De Antwerp-fan belandde in het ziekenhuis met een gebroken ruggenwervel en moest maanden revalideren.

Relletjes na affluiten

Meteen na affluiten waren er ook nog opstootjes met gefrustreerde fans van Beerschot, die boos het veld opliepen. Politieagenten in gevechtsoutfit moesten tussenkomen en er werden links en rechts wat klappen uitgedeeld vooraleer de orde hersteld werd en de rust terugkeerde.

De politie was massaal aanwezig in het stadion. “Het is niet de eerste recente derby, dus we wisten wat we konden verwachten en waren zoals altijd voorbereid”, zegt Willem Migom, woordvoerder van de Antwerpse politie. “Het stadion is ondertussen leeg. In totaal zitten we aan een handvol arrestaties, waaronder de man die de vuurpijl gooide. Rond het stadion is alles voorlopig grotendeels rustig. We blijven uiteraard in de buurt alles opvolgen.”

Bekijk de foto’s hier:

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Meer over K. Beerschot V.A.

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie