Chaos dreigt in het eerste BeNe-seizoen basketbal: “Hopelijk krijgen we groen licht op 20 december”

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

De vierde corona-golf dreigt het eerste seizoen van de overkoepelende Belgisch-Nederlandse basketbalcompetitie in chaos te storten. Terwijl het Nederlandse luik van de BNXT League afgelopen weekend zonder publiek hervatte, weigeren de Belgische topclubs voorlopig zonder toeschouwers te spelen.

Patrick Ceulemans en Maarten Delvaux

Het Belgisch staatsblad leert na het laatste overlegcomité dat tot 28 januari indoorsporten zonder publiek moeten aantreden. Een stevige klap voor de topbasketbalclubs, die er in eerste instantie vanuit gingen dat de regels niet veel langer dan tot 20 december zouden duren. Een meerderheid van de tien Belgische clubs had eerder al besloten om niet zonder toeschouwers te willen spelen en voorlopig alle matchen uit te stellen. “Na een seizoen zonder toeschouwers willen we dat scenario met nog meer financieel verlies vermijden,” klonk het vorige week. Oostende en Antwerp Giants willen wel doorspelen. Beide clubs komen nog in Europese competities uit en het uitstellen van Belgische wedstrijden zou in januari voor de kustploeg en Sinjoren voor een bijzonder drukke kalender zorgen.

Bijkomend probleem: in Nederland werkt men wel zonder publiek het Nederlands eerste luik van de competitie af. Eind januari moet de Nederlandse en Belgische BNXT League de reguliere fase hebben beëindigd. Begin februari vormt de top vijf van beide landen immers de Elite Gold groep en de overige teams de Elite Silver groep voor het vervolg van de campagne. Als de Belgische basketbalcompetitie niet snel herneemt lukt het de Belgische clubs nooit meer om de achttien wedstrijden van de reguliere competitie tegen einde januari af te werken. Wat als men in Nederland wel tijdig klaar is en in België niet? Dan vervalt de allereerste campagne van de BNXT League in chaos.

“Op 20 december is er opnieuw een overlegcomité. Hopelijk zijn de coronacijfers beter en komt er groen licht inzake toeschouwers en de indoorsporten,” zegt Wim Van de Keere, general manager van de BNXT League. Van de Keere beseft echter dat de Belgische basketbalsport het zich niet kan permitteren om op professioneel niveau weer een lange periode langs de zijkant te blijven staan. “Krijgen we geen groen licht, dan moeten we allicht verder zonder publiek. We beraden ons ook over steunmaatregelen voor onze clubs.” De Belgische eerste klasse bij de vrouwen heeft de boodschap begrepen en doet zonder publiek verder. “Wij willen solidair zijn met de clubs die Europees spelen,” klonk het daar.

Euromillions Volley League ligt stil tot 15 december

Ook in de hoogste klasse van het Belgische mannenvolleybal worden de matchen voorlopig uitgesteld, terwijl de vrouwen zonder publiek wel hun wedstrijden afwerken. De Belgische herenteams zoals Maaseik en Roeselare spelen wel Europees, maar de Euromillions Volley League ligt minstens stil tot 15 december.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen