Zo zag de demonstratie in Brussel er vandaag uit: vuilnisbakken in brand, waterkanonnen en 20 mensen opgepakt

 

 ©  ISOPIX

Volgens de politie waren er zondag 8.000 demonstranten aanwezig in Brussel voor de coronabetoging, de organisatie spreekt zelf van 50.000 deelnemers. Die mars verliep eerder in een grimmige sfeer en ging gepaard met enkele relletjes. Ook de waterkanonnen en het traangas moesten worden ingezet.

Laurence Torck

De deelnemers verzamelden zich vanaf 12 uur zondagmiddag, de start die werd omstreeks 13u25 gegeven. Verschillende wegen en tunnels werden voor de mars afgesloten. Onder andere de Rogiertunnel, Kruidtuintunnel, Madoutunnel, Kunst-Wettunnel en de Troontunnel werden in beide richtingen afgesloten alsook het verkeer op de kleine ring zowel bovengronds als ondergronds.

“Een deel van de manifestanten is afgeweken van het parcours via de Koningsstraat. Ze werden door stewards aangemaand om het oorspronkelijk parcours te vervoegen”, klinkt het in een communicatie van de politie zondagavond.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  AFP

Het begon redelijk rustig maar volgens de politie zocht omstreeks 15u15 een groep bewust de confrontatie met de politie aan de barrage die opgesteld stond in de Oudergemlaan. “Er werd met projectielen gegooid en onze diensten kwamen tussen. De sproeiwagen werd ingezet. Er werd eveneens traangas gebruikt”, klinkt het. Er werden ook meerdere vuilnisbakken in brand gestoken, waarna de politie ook heeft opgeroepen tot de ontbinding van de manifestatie. Diegenen die niet wilden vertrekken in de sectoren Breydel, Oudergem, Blijde Inkomstlaan en in het Jubelpark werden uiteengedreven door de politie.

In totaal werden er 20 personen aangehouden. Er werden ook verschillende politievoertuigen beschadigd, maar de politie laat weten dat de inventaris momenteel nog wordt opgesteld. Er werden ook vier manifestanten naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. Ook twee agenten werden naar het ziekenhuis gebracht.

Tweede betoging

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene liet zondagavond weten dat de rust in het centrum teruggekeerd was. In Schaarbeek hebben zo’n 200 mensen na de afloop van de betoging echter nog een tweede betoging gehouden aan de gebouwen van de RTBF. Dat meldt VRT Nieuws en het nieuws wordt bevestigd door de lokale politie Brussel Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node).

“Tijdens de grote betoging in het centrum van Brussel zijn er flyers uitgedeeld waarin opgeroepen werd om rond 17.00 uur te betogen aan de gebouwen van de RTBF”, zegt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker. “Wij zijn daarvan op de hoogte gebracht en hebben overleg gepleegd met de burgemeester van Schaarbeek, die beslist heeft de betoging te tolereren.” Rond 17.00 uur daagden inderdaad de eerste betogers op, een 20-tal, maar tegen 18.00 uur was hun aantal aangegroeid tot een 200-tal, aldus de politie.

“De manifestanten hebben geprobeerd om de terreinen van de RTBF binnen te dringen en zijn voorbij een hek geraakt, maar onze ploegen waren paraat en hebben hen kunnen tegenhouden en terugdrijven”, gaat de politiewoordvoerster verder. “Om 19.15 uur is er met de organisator afgesproken dat de betoging moest beëindigd worden en rond 19.30 uur waren alle betogers vertrokken.”

Volgens de VRT wilden de actievoerders aanklagen dat “de media de bevolking manipuleren en voorliegen”. Ze zouden ook eisen dat hun eigen experts in de uitzendingen van de RTBF aan bod moeten komen. Bij de manifestanten bevond zich ook een groep gezondheidswerkers die niet gevaccineerd willen worden en het een schande vinden dat ze binnenkort geschorst zullen worden, aldus nog de openbare omroep.

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  ISOPIX

 

 ©  ISOPIX

 

 ©  ISOPIX

 

 ©  ISOPIX

Hoofdpunten

Meer over Coronavirus

Video

Keuze van de redactie