Honderd ‘Pandemisten’ trekken samen met ‘Sinterkraak’ luidkeels door stadscentrum: “De huur is te duur, wij willen leven”

 

 ©  fvv

Gent -

Zo’n honderd ‘Pandemisten’ trokken maandagavond met veel lawaai door het stadscentrum om te protesteren tegen de verkoop van het Caermersklooster. De actievoerders moeten dinsdag verplicht het pand verlaten, maar blijven zich verzetten. “Wij strijden verder voor betaalbaar wonen.”

Simon Dekaezemaker

“De huur is te duur, wij willen leven” en daarna “Viva kraken,geen woorden maar daken” of “Nee tegen de groene bourgeoisie.” Het zijn enkele slogans die maandagavond te horen waren in de Gentse binnenstad. Een stoet van zo’n honderd Pandemisten trok luidkeels door de straten.

Ze protesteerden tegen de uitzetting dinsdag van de krakers die sinds mei in het Caermersklooster verblijven. Toch blijven de actievoerders zich hevig verzetten. “De winter staat voor de deur en net dan worden de Pandemisten buiten gezet en het pand gesloten voor betaalbaar wonen”, klinkt het.

LEES OOK. Rechter geeft krakers 8 dagen om klooster te ontruimen: “Eigendomsrecht wordt flagrant geschonden”

 

 ©  fvv

 

 ©  fvv

Wooncrisis

Eén van de actievoerders had zich daarom voor de actie verkleed als Sinterkraak. “Gent is stout geweest staat in mijn boek.” De actievoerders willen dat op een duurzame wijze wordt geïnvesteerd in de stad en strijden tegen de privatisering van gemeengoed niet meer verder zal gaan.

“Het pand is namelijk naast zoveel dossiers een voorbeeld van de een wooncrisis waar we ons midden in bevinden”, zegt woordvoerder van de Pandemisten Simon Clement. “1 op 6 Gentenaren leeft in armoede. Dat zou al genoeg moeten zeggen om actie te nemen. Wij blijven ons verzetten.”

Tijdens de optocht werden de Pandemisten begeleid door Gentse politie. Zowel agenten in burger als in uniform hielden ook een oogje in het zeil. Een waterkanon staat ook klaar. Tijdens de optocht werden enkele bommetjes afgestoken, maar verder verliep alles zonder incidenten.

LEES OOK. Historisch pand vlakbij Gravensteen nu nog deels gekraakt, maar dit zijn drie opties voor de toekomst

 

 ©  fvv

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio