ZNA opent ‘pop-up’ corona-afdeling met voormalige verpleegkundigen: “We willen klaarstaan als de nood zich aandient”

 © ATV

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) opent dinsdag een extra Covid-afdeling in het Middelheimziekenhuis voor patiënten die beademing nodig hebben, maar (nog) niet geïntubeerd moeten worden of niet ziek genoeg zijn voor een bed op de afdeling intensieve zorg. Op die ‘mid-care’ afdeling, waar plaats is voor acht patiënten, zullen voornamelijk medewerkers worden ingezet die weliswaar ervaring hebben op intensieve zorgen, maar sindsdien promotie maakten en nu eigenlijk een ‘bureaujob’ uitoefenen.

Bron: Belga

Momenteel zijn over heel ZNA zowat 57 van de 65 bedden op intensieve zorgen bezet, zowel Covid- als niet-Covid-gerelateerd. Om weer wat meer marge te krijgen tijdens de huidige piekperiode van het coronavirus en om uitgevallen personeel te vervangen, deed het ziekenhuis een interne oproep naar voormalige IZ-verpleegkundigen die zijn doorgegroeid naar een andere functie.

LEES OOK. “Het is een bombardement aan mutaties”: omikron mogelijk mix van corona en verkoudheidsvirus (+)

“De piek van de besmettingen is misschien bereikt, maar op intensieve zorgen volgt de echte piek altijd later”, weet Wim Niewold, projectleider EPD (elektronisch patiëntendossier) maar de komende weken weer verpleegkundige op de nieuwe Covid-afdeling. “Ik heb geen minuut getwijfeld toen deze vraag kwam. In mijn huidige job ben ik vooral met de langere termijn bezig, nu kan ik weer even acute zorg doen.”

“Stap niet zo groot”

De 18 voormalige verpleegkundigen die bereid werden gevonden om in te springen hebben gemiddeld tien jaar ervaring op intensieve zorgen. Ze zullen worden bijgestaan door gespecialiseerde artsen. “De apparaten en technieken zijn nog nagenoeg dezelfde, dus de stap is niet zo groot”, denkt Niewold. “Ieder van ons kent ook zijn limieten en gaat daar niet over. De grootste uitdaging wordt de combinatie met de huidige taken want die verdwijnen niet. Sommigen blijven die deeltijds uitvoeren, daar zijn afspraken over gemaakt.”

De ‘nieuwe’ afdeling bevindt zich in een voormalige afdeling intensieve zorgen in het Middelheimziekenhuis die weldra verbouwd zou worden. Het project loopt voorlopig tot 15 januari.

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie