Volleybalfederatie steunt bondscoach Vande Broek na harde kritiek van ex-speelsters: “Kennen hem als een topcoach, een voorbeeldfiguur”

 ©  VDB

Gert Vande Broek, de huidige bondscoach van de Yellow Tigers die door enkele gewezen topspeelsters onder vuur wordt genomen, krijgt de steun van de federatie. Koen Hoeyberghs, secretaris-generaal van Volley Vlaanderen en gewezen topvolleyballer, zegt nog nooit van de verhalen te hebben gehoord. “Wij hopen dat we nog lang met hem kunnen samenwerken.”

LEES OOK. Yellow Tigers maken bondscoach Gert Vande Broek met de grond gelijk: “Ik ben echt buiten gepest door de coach, stap voor stap”

Ook Pol Rowe, gewezen coach, huidig directeur van Sport Vlaanderen – de geldschieter van de federatie dus en ook de overkoepelende ‘baas’ van Vande Broek – zegt dat hij geen weet heeft van soortgelijke verhalen van grensoverschrijdend gedrag. Rowe, net als Vande Broek uit het Leuvense, kent Vande Broek al heel lang.

“Je moet naar de context kijken waarin sommige dingen worden gezegd”, klinkt het. “Ik ken hem als een topcoach, een voorbeeldfiguur voor motiverende coaching, die hij wetenschappelijk onderbouwt. Ik kan dat niet rijmen (met de dingen die over hem worden gezegd). Nee, op dit moment is er geen intentie om hem op het matje te roepen.”

 ©  BELGA

“Vanaf dag 1 van zijn aanstelling - nu 13 jaar geleden - is zijn inzet om de opleiding van jonge spelers en speelsters in de Topsportschool naar een hoger niveau te brengen onmiskenbaar geweest”, klinkt het bij de bond. “Vandaag stellen we vast dat het opleidingsniveau er op tactisch, fysiek en mentaal vlak substantieel op vooruit is gegaan. Het aandeel van Vande Broek kan daarin onmogelijk overschat worden. Ook voor de federatie heeft hij als bondscoach zowel voor als achter de schermen vooruitstrevend werk verricht. De resultaten van de Yellow Tigers spreken voor zich. Topsporters en hun coaches maken samen vaak deel uit van een langdurig traject. Dat onderweg soms extreme emoties de overhand kunnen nemen mag duidelijk zijn. Momenten van hoogspanning zorgen voor tranen van geluk, maar leiden bij momenten ook tot harde woorden.”

De volleybond vindt het ook “jammer” dat de betrokken speelsters op geen enkel ogenblik of evaluatiemoment melding hebben gemaakt van de uitspraken of incidenten waarvan sprake in de uitzending. “De federatie heeft daarvoor duidelijke procedures in het leven geroepen, net om de integriteit van elk lid van de federatie te vrijwaren. Wij zullen deze procedures eerstdaags nogmaals helder communiceren naar al onze leden, met duidelijke richtlijnen over wie de aanspreekpunten zijn voor welke problematiek. Ook Gert Vande Broek wenst te benadrukken dat elke speelster en elk staflid bij hem terecht kan voor individuele feedback op welk vlak dan ook, in beide richtingen.”

Jean-Paul De Buysscher, voorzitter van Volley Vlaanderen, bevestigt tot slot dat de federatie “onverminderd en blijvend” het vertrouwen in Vande Broek behoudt. “De manier waarop hij zijn academische kennis over coaching en ervaring op het veld verenigt is uniek in België, en we hopen nog vele jaren op zijn expertise te mogen rekenen. Het feit dat de makers van ‘De prijs van de winnaar’ er bewust voor gekozen hebben om die expertise en ervaring niet aan bod te laten komen en Gert Vande Broek niet als volwaardige stem op te nemen in het programma maar hem pas enkele dagen voor uitzending op de hoogte te brengen van het bestaan ervan, lijkt ons een gemiste kans.”

(hjb)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen