Invoering verplichte vaccinatie loopt misschien vertraging op, betoging bracht bijna 4.000 zorgverleners op de been

© Belga

De politie heeft dinsdag traangas gebruikt tegen betogers van het zorgpersoneel in Brussel. Dat gebeurde aan het einde van de manifestatie, bij het kabinet van minister Frank Vandenbroucke. Die liet dinsdag weten dat de invoering van de verplichting mogelijk vertraging oploopt.

blgBron: BELGA

Enkele manifestanten probeerden om het kabinet van de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) binnen te dringen. Ze konden aan de ingang met wat duw- en trekwerk worden tegengehouden, maar de deur van de ingang raakte wel beschadigd. Niemand werd opgepakt, bevestigt de woordvoerster van de politie, Ilse Van de keere. Volgens haar werden enkele relschoppers wel geïdentificeerd.

De manifestatie werd georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront uit Brussel en Wallonië. Ze komt er na een week van mobilisatie voor het kabinet van minister Vandenbroucke. De politie schat het aantal demonstranten op zo’n 3.800.

De betoging startte omstreeks 10.30 uur op de Kapellemarkt en trok nadien naar het kruispunt Kunst-Wet. Heel wat manifestanten dragen borden en spandoeken mee waar gewaarschuwd wordt voor nog meer personeelstekort in de zorg als de vaccinatie verplicht wordt. ‘Red onze gezondheidszorg in plaats van te ontslaan’, of ‘Mijn lichaam, mijn keuze’, staat er te lezen. De betoging verloopt luidruchtig, onder meer door het gebruik van knalvuurwerk. Achteraan lopen brandweerlieden en ambulanciers.

 ©  EPA-EFE

Verplichting loopt mogelijk vertraging op

Het federale kernkabinet is het vorige maand eens geraakt over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon.

Maar de invoering loopt mogelijk wat vertraging op. De wettekst zal dit jaar niet meer op de agenda van de Kamer terechtkomen omdat de Raad van State zich nog moet uitspreken in algemene vergadering, legde minister Vandenbroucke dinsdagmiddag uit in Commissie Gezondheid. Wat dat betekent voor de timing van de vaccinatieplicht is niet helemaal duidelijk, maar in de wandelgangen valt te horen dat een en ander juridisch wordt onderzocht. De vaccinatieplicht zou ofwel retroactief in werking kunnen treden, ofwel wordt de datum van inwerkingtreding uitgesteld.

LEES OOK. Daling coronacijfers is ingezet, zijn we voorbij de piek van de vierde golf? “Dit gaat zich niet vanzelf verderzetten”

Sociaal overleg

Een delegatie van de demonstranten is dinsdag ontvangen op het kabinet van Vandenbroucke, laat de woordvoerder van de minister nog weten. Er is een gesprek geweest met de kabinetschef. Het sociaal overleg over de vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel zou in de loop van de komende dagen beginnen. De vakbonden vrezen dat de beslissing het tekort aan zorgpersoneel verder zal doen oplopen. ‘Het bestraffen van niet-gevaccineerden zal de tekorten nog doen toenemen tot een punt dat de gezondheidszorg in ons land in gevaar komt’, meent vakbondssecretaris Olivier Nyssen.

‘De verplichting beperken tot de zorgsector is discriminerend,’ vindt een 62-jarige verpleegster uit Dinant. Ze vreest dat 10 procent van het zorgpersoneel op 1 april zal moeten verdwijnen, terwijl het vinden van nieuwe collega’s nu al bijzonder moeilijk is. ‘Men moet het beroep weer aantrekkelijker maken om de toekomst veilig te stellen.’

 ©  REUTERS

LEES OOK. Wie coronapas downloadde, heeft mogelijk ‘My e-box’ geactiveerd en loopt risico om rekeningen niet meer te krijgen zoals vroeger

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen