Kapitein Yellow Tigers stopt ermee na beschuldigingen aan adres van bondscoach: “Ik ben op… Dit is mijn keuze”

 ©  VDB

Ilka Van de Vyver stopt als international bij de nationale volleyploeg. Dat heeft de aanvoerster van de Yellow Tigers dinsdag, daags nadat oud-speelsters in het Canvas-programma ‘De prijs van de winnaar’ getuigden over psychologisch grensoverschrijdend gedrag van bondscoach Gert Vande Broek, gemeld.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Yellow Tigers maken bondscoach Gert Vande Broek met de grond gelijk: “Ik ben echt buiten gepest door de coach, stap voor stap”

LEES OOK. Yellow Tigers-coach Gert Vande Broek reageert na beschuldigingen: “Natuurlijk ben ik ook geschrokken”

In de aflevering van maandag (6 december) van de ‘De prijs van de winnaar’ beschuldigen voormalige internationals Freya Aelbrecht, Hélène Rousseaux en Valerie Courtois bondscoach Vande Broek van psychologisch grensoverschrijdend gedrag.

De Belgische volleybond en Volley Vlaanderen lieten intussen weten dat ze naar aanleiding van deze getuigenissen de bondscoach om toelichting en context vroegen. “Na dat gesprek is de federatie ervan overtuigd dat Vande Broek te allen tijde een ontwikkelingsklimaat heeft nagestreefd, waarbinnen speelsters zowel individueel als in ploegverband optimaal kunnen presteren en excelleren”, klonk het. “Vande Broek heeft in dit proces nooit de intentie gehad om iemand persoonlijk te raken.” De federatie behoudt dan ook “onverminderd en blijvend” het vertrouwen in Vande Broek.

 ©  BELGA

“Ik ben op”

Maar Van de Vyver denkt er het hare van en stopt bij de Yellow Tigers.

“Naar aanleiding van het programma ‘De prijs van de winnaar’ wil ik het volgende met jullie delen aangezien hier veel commotie omtrent is”, steekt de 28-jarige Van de Vyver op haar sociale media van wal. “Dat het programma niet heel de tijdlijn van de Yellow Tigers weergeeft, is zeker waar. Maar wat er gezegd geweest is klopt volledig. De omstandigheden die er toen waren, zijn nu anders. De scheldwoorden die tien tot vijf jaar geleden gezegd zijn geweest waren de laatste vijf jaar niet meer van toepassing, dat kan ik beamen. De drie speelsters die in de naam van de ploeg hebben gesproken, hebben hun eerlijk verhaal verteld. Natuurlijk valt er veel meer te vertellen waardoor de context duidelijker zou worden en er meerdere zaken aan bod zouden komen. Het gaat hier niet enkel over scheldwoorden, het gaat over de ‘vibe’ waarin je zit bij de nationale ploeg, over het constante bedrukkende ‘crazy-gevoel’ waarin je dan nog eens moet presteren.”

“Jammer dat hier niet vroeger werd bij stilgestaan”, vervolgt Van de Vyver. “Als ‘huidig kapitein’ wil ik hier nog het volgende aan toevoegen: als speelsters van de huidige generatie hun mening willen uiten over deze problematiek en hoe het er vandaag de dag aan toe gaat, moet elke speelster dat in haar eigen naam doen. Dat iedereen van de huidige selectie op dit moment 200 procent achter de coach staat kan dus niet bevestigd worden.”

“Regime weegt meer en meer”

Van de Vyver schrijft hoe ze de knoop doorgehakt heeft om te stoppen als international. “Het regime weegt elke zomer meer en meer op mij. Ik heb besloten na deze zomer dat ik in deze cultuur niet meer wil verder werken. Ik ben op (ook al ben ik zo ‘in love’ met volleybal.) Dit is mijn keuze. Ik heb dit twee maanden geleden ook persoonlijk aan de technisch directeur en de hoofdcoach telefonisch laten weten.”

“Ik wil nog graag de Yellow Tigers bedanken voor de aflopen tien jaar”, besluit de speelster van het Duitse Allianz MTV Stuttgart. “Ik heb veel geleerd, heel veel. Op tactisch, technisch, fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Maar dit hoofdstuk wordt nu afgesloten. Dit alles durf ik nu pas zeggen omdat mijn besluit vast staat.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer