Boris Johnson in verlegenheid door video over ‘nooit plaatsgevonden kerstfeestje’ tijdens lockdown

© Reuters

Het personeel van Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson, ligt onder vuur. Dat door videobeelden die tonen dat er grapjes gemaakt worden over een kerstfeestje dat vorig jaar tijdens de lockdown zou georganiseerd zijn. Al wordt ontkend dat het feestje überhaupt plaatsvond.

Bron: Daily Mail, The Guardian

De video, die in handen kwamen van ITV, werd opgenomen op 22 december 2020. De vrijdag ervoor, 18 december, zou er volgens heel wat bronnen een kerstfeestje hebben plaatsgevonden in Downing Street. Maar dat zou in strijd zijn geweest met de coronamaatregelen die toen van kracht waren.

In de video is te zien hoe Ed Oldfield, een adviseur van Johnson, tijdens de voorbereidingen voor de geplande dagelijkse persbriefings aan de toenmalige woordvoerder van de premier, Allegra Stratton, vraagt naar geruchten over het kerstfeestje. “Ik heb net berichten op Twitter gezien dat er vrijdagavond een kerstfeest in Downing Street was, bevestigt u die berichten?”, vraagt Oldfield. Stratton antwoordt: “Ik ben naar huis gegaan”, voordat ze lacht en pauzeert, nadenkend over een antwoord. Oldfield voegt toe: “Zou de premier het houden van een kerstfeest goedkeuren?” Opnieuw vraagt een lachende Stratton aan de collega’s in de zaal: “Wat is het antwoord?” Daarop antwoordt Oldfield: “Ik weet het niet.”

Iemand anders zou daarop gezegd hebben: “Het was geen feest, het was kaas en wijn.” Stratton antwoordt: “Is kaas en wijn in orde?” Ze voegt eraan toe, tot brede hilariteit in de kamer: “Het was een zakelijke bijeenkomst.”

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Johnson’s woordvoerder en verschillende ministers hebben volgehouden dat elk evenement voldeed aan de Covid-regels. Maar maandag veranderde de woordvoerder van standpunt en zei ze dat er geen feest had plaatsgevonden. Op dinsdag herhaalde de woordvoerder van Johnson dat dit het standpunt van Downing Street was, door te zeggen: “Ik denk niet dat er iets toe te voegen is aan wat ik eerder heb gezegd. Ons standpunt is niet veranderd.”

Maar de video die nu opgedoken is, zal er ongetwijfeld voor zorgen dat daar woensdag opnieuw vragen over gesteld zullen worden. Weinig verrassend maakt ook de oppositie handig gebruik van de situatie. Zo vroeg de Schotse nationalistische partij SNP al om het ontslag van de premier. Labourleider Keir Starmer zegt het beschamend te vinden dat er gelachen wordt over het kerstfeest en de leugens, hij eist verontschuldigen van de premier.

Ook op sociale media reageren heel wat Britten verontwaardigd. Ze schrijven dat ze zelf familieleden verloren aan Covid-19 en hen niet konden bezoeken tijdens hun laatste uren wegens de strenge regels, terwijl parlementsleden op dat moment een feestje hielden.

 (sgg)

Meer videos

Vrachtwagenchauffeur komt in heel benarde situatie terecht nadat gps hem te smal bergweggetje instuurt

Ongeduldige bestuurder kan niet parallel parkeren maar komt met originele oplossing op de proppen

Man is "te ziek" voor gezinsuitstapje maar plots krijgt echtgenote melding van deurbelcamera: "Binnenkort is hij mijn ex"

Olga Leyers deelt grote miskoop van zus Ella: "Er is hier precies iets verbrand"

Oude vrouw helpt verdwaalde zwaan op brug terug in rivier: "Onderschat nooit een oma in een heel grote jas"

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie