CIJFERS. Aantal ziekenhuisopnames gedaald tot minder dan 300

© Het Nieuwsblad

Het gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag blijft dalen. Intussen is sprake van minder dan 300 nieuwe opnames per dag, zo blijkt woensdag uit de voorlopige coronacijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen blijft afnemen. De overlijdens blijven vooralsnog stijgen.

evdgBron: BELGA

Van 1 december tot en met 7 december werden gemiddeld 293 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om een daling met 9 procent ten opzichte van de voorgaande week. In het cijferrapport van gisteren/dinsdag was er nog sprake van gemiddeld 300,4 opnames per dag.

Het totale aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is met 5 procent gedaald tot 3.554. Maar op de afdelingen intensieve zorg is er op weekbasis nog steeds een stijging: +4 procent tot 815. Daarvan hadden 437 patiënten ademhalingsondersteuning nodig. De voorbije zeven dagen is het totaal aantal ingenomen bedden afgenomen met 196; het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen is toegenomen met 35 eenheden.

LEES OOK. De daling is ingezet: dit zijn de lichtpuntjes van de coronacrisis (en één spelbreker) (+)

Globaal zijn 41 procent van de erkende IZ-bedden in ons land bezet door COVID-patiënten. De druk is het hoogste in Waals-Brabant (bezettingsgraad 52 pct), Luxemburg (49 pct), Oost- en West-Vlaanderen (beiden 45 pct).

Het aantal bevestigde coronagevallen daalde van 28 november tot en met 4 december met 6 procent tegenover de voorgaande week tot 16.860 per dag. Daarbij bleek 16,8 procent van de testen positief, een lichte toename (+ 0,7 procent).

Het aantal vastgestelde besmettingen daalt in Vlaanderen: West-Vlaanderen (-16 pct), Oost-Vlaanderen (-14 pct), Antwerpen, Limburg en Duitstalige Gemeenschap (allen -12 pct) en Vlaams-Brabant (-2 pct). Brussel (+19 pct) en de meeste Waalse provincies, afgezien van Luik (-5 pct) en Namen (-2 pct), kennen een toename.

LEES OOK. De zes ‘boosdoeners’: nieuw onderzoek toont aan in welke sectoren we besmet raken (+)

Het aantal testen daalde daarbij 5 procent tot gemiddeld zowat 111.900 per dag. Het reproductiegetal gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames zakt verder naar 0,94. Omdat het getal kleiner is dan 1, neemt de epidemie in kracht af. Het cijfer was in het dagrapport van dinsdag onder 1 gezakt.

Van 28 november tot en met 4 december waren er gemiddeld 47,6 overlijdens per dag, een toename met 16 procent. De teller komt zo op 27.360 coronaoverlijdens in ons land.

Tot en met maandag 6 december werden 2.161.373 extra- of boosterdosissen toegediend, waarvan 1,4 miljoen in Vlaanderen, wat neerkomt op 26 procent van de 18-plussers in Vlaanderen.

Meer over Coronavirus

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie