Atletiekbond moet 10.000 euro per dag betalen als het Nina Lauwaert en Lisa Rooms niet naar EK veldlopen stuurt (maar kan dat nog wel?)

 ©  BELGA

Nina Lauwaert en Lisa Rooms mogen deelnemen aan het EK veldlopen in Dublin. De twee atleten wonnen een rechtszaak over hun niet-selectie tegen de Belgische atletiekbond (KBAB).

Vincent Van Genechten, Milan Augustijns

Lauwaert en Rooms finishten eind november als nummers een en twee op de CrossCup in Roeselare, maar werden nadien niet geselecteerd voor het EK veldlopen (12 december in Dublin) en beslisten vervolgens om de KBAB in gebreke te stellen.

“Er werden twaalf mannen en maar één vrouw (bij de junioren) geselecteerd. Dit ruikt naar discriminatie”, uitte Lauwaert haar ongenoegen. “Ik voel me als vrouw benadeeld. Wat moeten wij nog meer doen om geselecteerd te geraken? Op deze manier vermoord je ambities, ook bij jeugdatleten, want als je een vrouw bent, geraak je blijkbaar toch nergens.”

“Om volstrekt obscure en willekeurige redenen werden noch Lauwaert, noch Rooms geselecteerd”, klonk het in een communiqué van het advocatenkantoor WRight Lawyers. “Ze hebben beslist dat het tijd is om op te komen (en op te treden) tegen de beslissing van de KBAB. Niet alleen voelen zij zich persoonlijk gegriefd door de beslissing van de KBAB, zij vinden ook dat het tijd is dat de KBAB de vrouwencompetitie op gelijke voet behandelt als de mannencompetitie.”

Lauwaert en Rooms stelden de atletiekbond in gebreke, in de hoop op die manier alsnog een selectie af te dwingen voor het EK in Dublin. Met succes. Er hangt de KBAB een dwangsom boven het hoofd als ze de atletes morgenmiddag niet op de vlieger naar Dublin zetten, meer bepaald 10.000 euro per dag. Er loert wel een stevig praktisch probleem om de hoek: de inschrijvingen zijn vorige donderdag al afgesloten en de Belgische selectie stapt vrijdagmiddag al op het vliegtuig naar Dublin.

“Het is nu aan de Belgische bond, die deze knoeiboel zelf gecreëerd heeft, om European Athletics te overtuigen om de atletes toch nog van start te laten gaan”, lieten de raadslieden van de atletes, van het kantoor WRight Lawyers bv, donderdag weten.

 ©  BELGA

“Het niveau bij de vrouwen is gewoon niet hoog genoeg”

Rutger Smith, topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) en lid van de selectiecommissie van Belgian Athletics, had zijn keuze voor de niet-selectie van Lauwaert eerder al verdedigd. Als selectiecriterium hanteert Belgian Athletics al enkele jaren het potentieel om top twintig te halen op het EK veldlopen. Daar is volgens Smith niet aan voldaan, noch bij de elite, noch bij de beloften vrouwen.

“We hebben analyses gemaakt en daaruit blijkt dat de vrouwen niet in de buurt komen van top twintig”, zei Smith. “We hebben gekeken naar prestaties uit het verleden, de selectiecross in Roeselare en de wedstrijden van de voorbije weken. Nina Lauwaert, de winnares bij de vrouwen in Roeselare, is minder in vorm dan in 2018, en toen werd ze 22e op het EK. Dan is het moeilijk verdedigbaar om ze te sturen. Het niveau bij de vrouwen is gewoon niet hoog genoeg. Daar kan ik vrij duidelijk over zijn.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen