Jaarboek 58 van Heemkundige Kring De Oost-Oudburg online voorgesteld

 © hkdeoostoudburg

Destelbergen -

‘Het beste dat de geschiedenis ons nalaat, is het enthousiasme dat ze veroorzaakt’. Het komt (helaas) niet van ons, maar van de Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe. Burgemeester Elsie Sierens pikte het meer dan passende citaat donderdagavond op bij de onlinevoorstelling van het 58ste jaarboek van heemkundige kring De Oost-Oudburg.

Corona of niet, de gelegenheidsauteurs van De Oost-Oudburg hebben naar jaarlijkse gewoonte weer een gigantische turf klaargestoomd van liefst 568 pagina’s, met daarin negen bijdragen met historische waarde voor alle gemeenten die onder het werkgebied van de kring vallen. Destelbergen en Heusden krijgen dit keer veel aandacht, en dat moest de presentatie naar de Berghine brengen. Door corona verzamelden daar uiteindelijk alleen de auteurs, die elk hun verhaal mochten doen voor geïnteresseerde lezers via een mooi uitgewerkte en gedocumenteerde Zoommeeting.

De onlinevoorstelling in Berghine © hkdeoostoudburg

“De traditie bestaat sinds 1963, maar net dit jaar waren we aan een speciale feestelijke editie toe met de 25ste jaarboekvoorstelling”, vertelt bestuurder Louis Gevaert die de avond modereerde. “Het extraatje dat we voorzien hadden voor het zilveren jubileum, reserveren we uiteraard voor de volgende live-editie.”

Bijdragen over Destelbergen-Heusden

Een dertigtal toehoorders luisterde online naar de inleidingen van de respectieve auteurs. Drie keer focus op Destelbergen en Heusden, te beginnen met Beatrix Bailleuil, die na een gesprekje met haar buurvrouw het leven van Philomena Scheire (1866-1950) uitspitte. De Heusdense was meer dan 50 jaar actief als moeder Francisca in de congregatie van de ‘Zusters van Liefde van de Verrezen Zaligmaker.’ Een dame die haar religieuze sporen tot ver buiten Heusden uitdroeg.

Oud-journalist en Wegwijs-medewerker Manu Debruyne schetste dan weer de erg boeiende geschiedenis van zijn grootvader René Debruyne (1868-1941), in het eerste kwart van de vorige eeuw achtereenvolgens nationaal secretaris en voorzitter van ACV. Als katholiek volksvertegenwoordiger liet hij onder meer in 1929 een wet stemmen waarin jaarlijks betaalde vakantie zijn intrede deed. Debruyne was zelf ook journalist, wat meer dan 900 bladzijden informatie opleverde in ‘Het Volk’. Het familiearchief van grootvader Debruyne doorspitten was een kolfje naar de hand van een enthousiaste kleinzoon Manu.

Luc Fiems focuste tenslotte op de Heilig Kruiskerk in Heusden en haar religieus erfgoed. Gedenkstenen, beeldengroepen, biechtstoelen, de preekstoel, het orgel en talrijke heiligenbeelden worden in zijn bijdrage vakkundig besproken en geven een totaalbeeld van de rijkdom van de dorpskerk.

Het eerste exemplaar was voor burgemeester Elsie Sierens © hkdeoostoudburg

Alle auteurs die samen zorgden voor het lijvige jaarboek © hkdeoostoudburg

Ook Frederik Vanderstraeten, Dirk Uyttendaele, Mark Rummens, Wim Maes, Jan Fleurbaey, Rudy De Meester en Antoon Standaert leverden hun bijdrage aan het nieuwe jaarboek. Over de bijdrage over het wielrennen tot 1990 in het werkgebied komen we eerstdaags terug op onze gemeentesite van Het Nieuwsblad Lochristi. De basis ervoor werd gelegd door Antoon Standaert uit Hijfte, die eerder de wielergeschiedenis in de vier deelgemeenten in een thematentoonstelling uitwerkte.

Voor 25 euro kan u lid worden van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg. Voor 10 euro meer bent u steunend lid. Het jaarboek en het driemaandelijks tijdschrift krijgt u dan gratis bezorgd. Niet-leden kunnen het jaarboek voor 30 euro aankopen, door overschrijving op BE63 7370 3773 8396, op naam van Heemkundige Kring De Oost-Oudburg. De digitale nieuwsbrief is verkrijgbaar via een mailtje naar louis.gevaert@dsmg.be

(Geert Herman)
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus