Jaarboek 58 van Heemkundige Kring De Oost-Oudburg focust op Lootse wielergeschiedenis

Antoon Standaert, leidt voor Walter Planckaert en Richard Bukacki © repro ghl

Lochristi -

Donderdagavond werd online het 58ste Jaarboek van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg voorgesteld. In dat lijvige stuk lokale geschiedenis ook een opmerkelijke bijdrage van Rudy De Meester en Antoon Standaert over -vooral- Lootse wielerhelden.

Kamiel De Grave, de velomaker uit Beervelde, Aloïs Van Puyenbroeck, André Heeze, Roger Mareen, Frans Schoonjans, Walter Schoonjans, Frans Gansbeke, Julien Gentier... en natuurlijk Willy De Geest. Het is maar een greep uit de wielrenners die lokaal, regionaal en internationaal bekendheid kregen. Rudy De Meester en Antoon Standaert - jawel, de echtgenoot van schepen Janine Stadeus reed tussen 1962 en 1968 zelf in de jeugdcategorieën -brachten ze allemaal samen in een uitvoerige bijdrage van 150 bladzijden in het nieuwe jaarboek van De Oost-Oudburg. Een boekje op zich, zeg maar.

Willy De Geest, toen nog gesponsord door uurwerken en juwelen François Haegens. Links Beerveldenaar René Fiers, zijn grootste fan. © repro ghl

Zaffelare op zijn kop na een zege van Maurice Neyt in de Ronde van België © repro ghl

“In 2015 maakte ik naar aanleiding van de doortocht van de Baloise Belgium Tour een tentoonstelling over wielrennen in onze vier deelgemeenten”, vertelt Antoon op de online-boekvoorstelling. De echtgenoot van schepen Janine Stadeus ontmoette eerder Luc Wattenberge op een Winteravond met wielerjournalist Michel Wuyts en zo ging het wiel aan het rollen.

“Al mijn materiaal verdween na de tentoonstelling (die ook in de lokale woonzorgcentra werd opgesteld) twee jaar in classeurs, tot Rudy De Meester, zelf wielerfan, het allemaal gebruikte en uitschreef in wat nu officieel ‘Wielrennen tot 1990 binnen het werkgebied van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg’ heet.” Behalve Lochristi, Zaffelare, Beervelde en Zeveneken komen dus ook renners uit Heusden, Sint-Amandsberg en Oostakker aan bod.

De Berghine in Destelbergen was donderdag de verzamelplaats voor de auteurs bij de voorstelling van het jaarboek. © ghl

De cover van het 58ste jaarboek, een kanjer van 568 pagina’s. © repro ghl

Wie het jaarboek in handen krijgt of aankoopt, zal er een heuse lokale encyclopedie terugvinden met documenten, actiefoto’s van op de weg en de piste, uitslagenlijsten, herinneringsprenten en zelfs lofgedichten van en op onze plaatselijke wielrenners.

Over de voorstelling van het jaarboek zelf met negen hoofdstukken kan u een uitgebreid artikel lezen op onze Nieuwsbladsite van Destelbergen, de gemeente die dit keer het meest aantal bijdragen rond heemkundige thema’s leverde. Een lees- en kijkstuk, dat voor ook voor inwoners van Lochristi meer dan de moeite is.

Leuk detail: Antoon Standaert kreeg als medeauteur geen azalea donderdagavond... maar wel een grote zegepalm zoals winnaars die in de vorige eeuw mochten torsen op de koersfiets.

Voor 25 euro kan u lid worden van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg. Voor 10 euro meer bent u steunend lid. Het jaarboek en het driemaandelijks tijdschrift krijgt u dan gratis bezorgd. Niet-leden kunnen het jaarboek voor 30 euro aankopen, door overschrijving op BE65 7670 3773 8396, op naam van Heemkundige Kring De Oost-Oudburg. De digitale nieuwsbrief is verkrijgbaar via een mailtje naar louis.gevaert@dsmg.be

(Geert Herman)
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus