Verhalenweverij lanceert project met vertellingen vluchtelingen

Gitt Smans (links) houdt een voorleesmoment met haar speciale kamishibaifiets, maar De Verhalenweverij is ook al vier jaar actief in het opvangcentrum voor asielzoekers in Broechem. 

Gitt Smans (links) houdt een voorleesmoment met haar speciale kamishibaifiets, maar De Verhalenweverij is ook al vier jaar actief in het opvangcentrum voor asielzoekers in Broechem. © Hans Otten

Herentals, Broechem -

De Verhalenweverij uit Herentals spant zich in om het leesplezier bij kinderen te bevorderen. Het komende jaar gaat de vereniging aan de slag met eigen verhalen van vluchtelingen in et opvangcentrum in Broechem.

Hans Otten

Gitt Smans uit Herentals begon De Verhalenweverij in 2017, met als specifieke doel het lezen bij kinderen uit kansengroepen te bevorderen. Hoewel de vereniging in de Kempen vooral bekend is vanwege de kleine voorleesmomentjes via de Japanse vertelmethode kamishibai vanop een speciale fiets, begon De Verhalenweverij vier jaar geleden zijn werking in feite in het opvangcentrum voor vluchtelingen in Broechem (Ranst). Voor volgend jaar is daar een ongewoon project uitgezet.

“Met Een mozaïek van verhalen nodigen we anderstalige nieuwkomers van het opvangcentrum uit om mooie volksverhalen en legendes uit de eigen cultuur te delen”, zegt Gitt Smans. “De deelnemers volgen een intensief traject. Tijdens tien ateliers begeleiden we hen in het vertellen en presenteren van hun verhalen, op een pakkende manier en in kamishibai-vorm. Zo raken ze vertrouwd met vertel- en presentatietechnieken en ontwikkelen ze meer spreekdurf.”

Over een jaar, op Wereld Kamishibai Dag van 7 december 2022, brengen ze hun verhalen tijdens een toonmoment en krijgt het publiek de mogelijkheid om met de vertellers in dialoog te gaan. “Zo kunnen anderstalige nieuwkomers hun eigen verhalen laten zien en horen. Ze krijgen een stem en kunnen zijn wie ze zijn.”

Om dit project te financieren, is Een mozaïek van verhalen geselecteerd door De Warmste Week van Studio Brussel voor de eindejaarsactie Kunnen zijn wie je bent. Dat betekent dat het een van de tweehonderd goede doelen is waarvoor sympathisanten inzamelingsacties kunnen opzetten.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio